Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2020. feb 25.

Kétezer éves pálmamag kel életre

írta: Göbölyös N. László
Kétezer éves pálmamag kel életre

index_24.jpg

Jeruzsálemi kutatóknak sikerült csíráztatni olyan 2000 éves pálmamagot, amelyeket a Holt-tenger partjainál találtak.

Nem ez az első ilyen botanikai és genetikai siker. 2008-ban már életre keltettek egy olyan magot, amely Heródes király birtokáról származott.

Ezúttal összesen 34 maggal próbálkoztak. Növényi tápban, vízben áztatták, majd földbe ültették őket. Közülük hat kihajtott, és kibújtak az első levelek is.

Az írások szerint a pálmák a Holt-tenger mentén csaknem teljesen kihaltak a római birodalom bukása után. A magok feléledése akkor is jelentős, ha a növény a későbbiekben nem terem gyümölcsöt, mert egy régi fajta termesztését teszi lehetővé, de botanikus megpróbálkoznak majd a beporzásával. Jelenleg azt is ...

Tovább Szólj hozzá

történelem tudomány biológia pálma

2020. feb 24.

A Tinder változó profiljai

írta: Göbölyös N. László
A Tinder változó profiljai

tinder-social-1.jpg

A Tinder legnépszerűbb alkalmazás, amelyen barátot vagy partnert lehet keresni. A magány társadalmában egyfajta orvosság. Kezdetben főleg a fiatalok kedvelték, ma már rátalált az érettebb korosztály is. A világban jelenleg több mint 30 millióan használják.

A montreali Concordia egyetem kutatói jöttek rá, hogy a valóságban nemcsak gáláns találkozókat szerveznek rajta, hanem használják marketingre, politikai kampányokra, egészségi problémák megoldására, úgynevezett off-label használatra, amikor egy gyógyszert nem arra használnak, amire eredetileg előírták.

A Tindert, amelynek tulajdonosa a dallasi Active Co., 2012 szeptemberében indították el. Bevételei 2014 és 2019 között 920 %-kal nőttek, értéke 2,2 milliárd dollár és az ...

Tovább Szólj hozzá

közösségi média Tinder

2020. feb 22.

A második „Big Bang” véget vetne a világegyetemnek

írta: Göbölyös N. László
A második „Big Bang” véget vetne a világegyetemnek

higgs_ledefullwidth.jpg

A Harvard egyetem fizikusainak kutatócsoportjai szerint a világegyetem úgy érhet véget, ahogy született: egy hatalmas robbanással a Higgs-bozon destabilizációja miatt.

A bozon egy apró kvantikus részecske, amely tömeget ad a többi részecskének és olyan erejű robbanást idézhet elő, amely mindent megsemmisít, és felborítja a fizikai és a kémia törvényeit.

A Physical Review című szaklapban olvasható tanulmányban a szerzők azt is kiszámították, hogy ez mikor következhet be: nem kell nyugtalankodnunk, mert csak sok milliárd év múlva.

A Higgs-bozont 2012-ben a kutatók úgy fedezték fel, hogy a genfi CERN Nagy Hadronütköztetőjében a szubatom-protonokat ütköztették egymással. A bozonnak különleges tömege van, és ha a kutatóknak ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány világegyetem Higgs-bozon

2020. feb 21.

Meg kell szüntetni a nukleáris fegyverek fejlesztését!

írta: Göbölyös N. László
Meg kell szüntetni a nukleáris fegyverek fejlesztését!

527832_b79b598cb02e600da3e2ff8f973477f0.jpg

Andrea De Luca olasz kutató, a hidegháború specialistája, 12 éve Berlinben él, a Berliner Unterwetten (Földalatti Berlin) Társaságnak dolgozik. Ő mutatja be a Stampának a Pankstrasse-i atombunkert, amelyről keveset beszélnek, és nem használnak fel turisztikai látványosságnak. De Luca az atomfegyverek ádáz ellenzője. Szerinte ebben a témában is „kellene egy Gréta, sokan meg vannak győződve arról, hogy az atombunkerek meg tudják menteni az emberek életét, pedig valójában csak kevés időre. Nem tudják, hogy egy ilyen háború azt is megsemmisítené, aki kirobbantotta? A H bomba által okozott sugárzások egy hét után csak 1 %-ot veszítenének erejükből. Örülök, hogy Ferenc pápa is fellépett az atomfegyverek ellen.”

A kutató ...

Tovább Szólj hozzá

környezetvédelem nukleáris hidegháború Németország

2020. feb 19.

A nagy szárazság pusztította el az asszírokat

írta: Göbölyös N. László
A nagy szárazság pusztította el az asszírokat

ashurbanipal_ii_detail_of_a_lion-hunt_scene_from_nineveh_7th_century_bc_the_british_museum.jpg

A Science Advances-ben jelent meg egy tanulmány, amely megerősíti, hogy az asszír birodalom váratlan összeomlását egy rendkívüli szárazság okozta.

Kb. 2700 évvel ezelőtt az asszír birodalom fénykorát élte. Meghódította Szíriát, Palesztínát, Egyiptomot. Agrártársadalom volt, de Asszurbanipal király vezetésével a tudományokat és a művészeteket is fejlesztette. Ninivében, a fővárosban létrehozott egy nagy könyvtárat, amely őrizte a sumér hagyományok magját.

Bukásának oka ma is vita tárgya a történészek között. Amerikai egyetemek kutatói most a klímaváltozásban látják a birodalom végét.

A háborúk és a politikai helyzet a régióban nehezítette a régészeti kutatásokat, és korábban is kevés, és bizonytalan ...

Tovább Szólj hozzá

történelem klíma ókor asszírok

2020. feb 18.

Az írás javítja az ember közérzetét

írta: Göbölyös N. László
Az írás javítja az ember közérzetét

handwriting.jpg

Naplók, elbeszélések, visszaemlékezések. Az írás divatba jött, egyre több ember hobbija lett. Sokan vesznek részt irodalmi pályázatokon, kreativitás-tanfolyamokon. Van, aki arról álmodik, hogy sikerkönyvet ír, van, aki írásait saját költségére kiadja, vagy a blogjára teszi fel. És van, aki csak a saját kedvére ír, mert jól érzi magát tőle. Úgy érzi, hogy azt az időt, amit írással tölt, teljesen magával tölti, távol a napi teendőktől. Van, aki az írással szabadul meg egy fájdalmas tapasztalattól, vagy olyan élménye volt, amelyet – úgy érzi – meg kell örökítenie.

Van, aki az írással a fantáziáját engedi szabadon egy párhuzamos világba képzeli magát.

Hogy a pszichének jót tesz az írás, azt sok tanulmány és ...

Tovább Szólj hozzá

írás pszichológia

2020. feb 17.

A Föld népességének kevesebb, mint a felét lehet fenntartható módon élelmezni

írta: Göbölyös N. László
A Föld népességének kevesebb, mint a felét lehet fenntartható módon élelmezni

  index_23.jpg

7,7 milliárd ember él a Földön, de fenntartható módon csak 3,4 milliárd számára lehet élelmiszert előállítani – hívja fel a figyelmet egy tanulmány, amely a Nature Sustainability-ben jelent meg.

Biztosítani mindenki számára az élelmiszert a természet pusztítása nélkül: ez korunk legnagyobb kihívása. A potsdami Institute for Climate Impact Research kutatócsoportjának vezetője, Dieter Gerten professzor szerint „a helyzet súlyos, de még van idő a változtatásra”. Az egyik megoldás a környezeti stressz alatt álló mezőgazdasági és állattenyésztési tevékenységek áthelyezése más területekre.

A kutatók az elemzésben az úgynevezett „9 planetáris korlát” elméletből indultak ki, amelyet 2009-ben fogalmazott meg Johan ...

Tovább Szólj hozzá

fenntarthatóság élelmezés Föld

2020. feb 15.

Nárcisz az Instagramon

írta: Göbölyös N. László
Nárcisz az Instagramon

cristina-zaragoza-selfie.jpg

A nárcisztikusok egymás közötti viszonyát elemzi az a tanulmány, amelyet a dél-koreau Szedzsong egyetem kutatói a Computers in Human Behaviourben tettek közzé az Instagramon megjelent szelfik alapján. Azt vizsgálták, hogy a nárcisztikusok toleránsabbak-e egymáshoz, mint azok, akik nem szenvednek ebben a jellemvonásban és meglepetésre kiderítették, hogy igen – írta a La Repubblica.

A pszivhológus 276 olyan felnőtt magatartását kísérték figyelemmel, akik rendszeresen tették fel az Instára a szelfijeiket és nagy figyelemmel kísérték azokat is, akik szintén sűrűn mutogatták a neten saját magukat.

A pszichológia kétfajta nárcizmust említ. Az egyiket magasfokú önbecsülés és a kritikák visszautasítása jellemzi, a másikat ezzel ...

Tovább Szólj hozzá

média társadalom pszichológia szelfi

2020. feb 14.

2021-ben újra megnyílik Firenzében a Vasari-folyosó

írta: Göbölyös N. László
2021-ben újra megnyílik Firenzében a Vasari-folyosó

inside_view_of_the_vasari_corridor_corridoio_vasariano_in_florence_italy_4.jpg

A Giorgio Vasari tervezte 760 méter hosszú függőfolyosót, amely összeköti a firenzei Uffizi múzeumot a Palazzo Pittivel és a Palazzo Vecchióval, újra megnyitják a nagyközönség előtt. A munkálatok, amelyeket az olasz állam és európai források finanszíroznak, kb. 10 millió euróba kerülnek. Biztosítják a bejutást a mozgáskorlátozottaknak, lesz benne légkondicionálás és vészkijárat, alacsony fogyasztású LED-világítás, videós felügyelet, miközben restaurálják és megerősítik a belső szerkezetet – írja a Business Insider Italia.

A főbejárat mellett lesz egy külön bejárat, amely az Uffizihoz vezet. A világhírű múzeum földszintjén lesz egy pénztár és egy fémdetektoros bejárat, ahonnan lift visz fel a folyosóra. A ...

Tovább Szólj hozzá

reneszánsz Firenze művészettorténet

2020. feb 12.

A Dolomitok, mint a fenntartható turizmus laboratóriuma

írta: Göbölyös N. László
A Dolomitok, mint a fenntartható turizmus laboratóriuma

p1030448.jpg

A Dolomitok 142 ezer hektár területet foglalnak el, öt észak-olaszországi megye és három tartomány tartozik bele. 2009 óta az UNESCO-világörökség  része, ami ismertté tette az egész világon. Ez a turistaforgalom tetemes növekedésével jár és ennek a pozitívumok mellett káros következményei is vannak.

A bolzanói Eurac kutatói egy fenntartható turizmus kialakításának módjain dolgoznak. Ebben benne van a lakosság nevelése, a környezettudatos turizmus kifejlesztése, a hegy 24 stratégiai pontja monitorozásának folytatása, egy 36 kérdésből álló felmérés, amelyből kiderül, hogyan élnek, viselkednek a turisták a hegyekben.

A Braies-tónál máris kellett intézkedni. A tömeges turizmus miatt le kellett zárni az utat a ...

Tovább Szólj hozzá

turizmus természetvédelem Olaszország

2020. feb 10.

Lehet, hogy a földönkívüliek már köztünk vannak?

írta: Göbölyös N. László
Lehet, hogy a földönkívüliek már köztünk vannak?

152126888-58a897a0-3940-4f90-8342-247f2a9c8b95.jpg

Helen Sharman volt az első brit női űrhajós a MIR űrállomáson 1991-ben. Ő jelentette ki nemrégben, hogy miközben keressük a földönkívülieket, lehet, hogy már régen köztük vannak, de nem hasonlítanak ránk és genetikailag is teljesen mások.

Samantha Rolfe, a brit Bayfordbury obszervatórium asztrobiológusa szerint a földönkívüliek a bioszférában rejtőznek, amelyet nem tudunk kutatni. Feltehetően nagyon kicsik és biokémiájuk is egészen más.

A NASA keresi őket, de ezt nem szabad a mi jellemzőink, , a MRSGREN alapján tenni. Ez a mozaikszó a mozgást, a lélegzést, az értékelést, a növekedést, a szaporodást, az ürítést és a táplálkozást jelenti. Lehetnek olyan esetek, amikor mindezek nincsenek jelen abban, amit élőnek tartunk. ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány földönkívüliek asztrobiológia