Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2021. jan 20.

A zuzmó üzenete

írta: Göbölyös N. László
A zuzmó üzenete

large.jpg

A zuzmó a sivatagoktól a sarkkörökig mindenütt megtalálható. Kis ökorendszerekben él, önellátó egy gomba és egy másik növény interakciójával. Mivel erősen függ a környezettől, tanulmányozásával képet lehet kapni a klímaváltozás hatásairól – írja a La Repubblica.

Egy kutatócsoport az olasz Alpokban vizsgálja a növény állapotát.

Az első megfigyelések alapján nyilvánvalóvá vált, hogy alaposan megfogyatkoztak és kevesebb lett az a mikrovilág is, amely rajta élt és ez vonatkozik a zuzmó minden fajtájára, arra is, amely a tölgyfákon él, hosszú szakállhoz vagy hajhoz hasonlító formában. Érdemes kiemelni közülük az Usnea longissimát, amelynek több méter hosszú, vékony szálai megihlették a karácsonyfa-díszítőket ...

Tovább Szólj hozzá

biológia klímaváltozás zuzmó mikrovilág

2021. jan 19.

Hogyan használják a drogkereskedők a közösségi médiát?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan használják a drogkereskedők a közösségi médiát?

narcos-mexico.jpg

Ma már szinte minden az interneten keresztül megy. A zene, a divat, a politika, a választások és a szervezett bűnözés is. Ez utóbbi a legkésőbb érkezett, de a kutatók már foglalkoznak vele, és tudják: azért teszik, hogy kimutassák hatalmukat, megfélemlítsék ellenfeleiket és kihasználják az ingyen reklám lehetőségét.

„A drogkereskedők és a bandáik nagyon aktív felhasználói a hálónak – írja a Foreign Politics – A kartellek vezetői és embereik felhasználják a főbb csatornákat és a népszerű alkalmazásokat, mint például a Telegramot, hatalmuk és befolyásuk erősítésére, a konkurencia háttérbe szorítására, új tagok toborzására, szex- és drogcsempészügyletek lebonyolítására. Bár tudják, hogy megfigyelik őket, ...

Tovább Szólj hozzá

drog közösségi média Kolumbia Mexikó

2021. jan 18.

Karol Wojtyla hazájában a fiatalok hátat fordítanak a katolikus egyháznak

írta: Göbölyös N. László
Karol Wojtyla hazájában a fiatalok hátat fordítanak a katolikus egyháznak

20160728t1040-0726-cns-pope-poland-jasna-gora.jpg

Bíborosok, püspökök, egyszerű papok aggódnak a lengyel katolikus egyház jövőjéért, mert egyre többen hagyják el, főleg a fiatalok. A lengyel Katolikus Statisztikai Intézet szerint a fiataloknak alig 9,5 %-a állítja, hogy hisz az egyházban és pozitív véleménye van róla. Mindez egy olyan országban, amelynek 76% katolikus, amely a 20.század egyik legkiemelkedőbb pápáját, Karol Wojtylát, az azóta szentté avatott II.János Pált adta.

Az intézet emlékeztet arra, hogy 10 évvel ezelőtt alig 459-en kérték az egyházból való kilépést, de a trend egyre erősödik. Ez ma elég könnyű eljárás, elég megjelenni egy parókián személyazonossági dokumentummal és keresztlevéllel, még tanúkra sincsen szükség.

Az okok sokfélék. A fiatalok ...

Tovább Szólj hozzá

vallás egyház Lengyelország

2021. jan 15.

Az utódnemzés problémái a Marson

írta: Göbölyös N. László
Az utódnemzés problémái a Marson

190529123117-after-the-moon-mars-1.jpg

A Föld tökéletes ház számunkra. Tudunk lélegzetet venni, vizet inni. Mindkettő nélkülözhetetlen az életünkhöz. Atmoszférája megvéd a sugárzásoktól, amelyek megváltoztatnák a DNS-ünket és megrövidítenék az életünket. A többi földi teremtménnyel együtt tudunk élni a gravitációs erővel, amely hat a csontjainkra, izmainkra, testnedveinkre.

A NASA és más űrügynökségek telepeket akarnak létrehozni a Marson, előtte azonban figyelembe kell venniük sok körülményt. Az űrutazások logisztikáján – élelmiszer, víz, beszívható levegő, sugárzások – túl bonyolult lehet a reprodukció is az űrben – írja a Business Insider.

Egy tanulmány, amely nemrég jelent meg a Futures-ben, elemzi azokat a problémákat, amelyekkel e ...

Tovább Szólj hozzá

élet űrkutatás biológia Mars

2021. jan 13.

Szent Ferenc nyomdokain

írta: Göbölyös N. László
Szent Ferenc nyomdokain

11-lingresso-delleremo-di-camaldoli.jpg

The Way of St.Francis néven egy német társaság tervezett meg egy 500 km-es zarándoklatot Közép-Itáliában, amelyen Sant’Ellerótól indul és Rómában ér véget, átszeli Toszkánát, Umbriát és Laziót, áthalad 52 településen.

A Firenze közelében lévő Sant’Ellero kastélyáról nevezetes, ide menekültek 1267-ben a ghibellinek, miután Firenzéből kiűzték őket. Innen lehet eljutni Pratovecchio Stiába, a ma már romos Romena várához, amelyet Dante is megemlít az Inferno 30. énekében.

A következő állomás a camaldoli remeteség, amelyet Szent Romuáld alapított a 10.század végén. Ez volt a szent spirituális menedékhelye az erdő sűrűjében. Ma egyedül az ő cellája látogatható, a többiben ma is bencés szerzetesek élnek, ők ...

Tovább Szólj hozzá

vallás zarándoklat Olaszország Assisi Szent Ferenc

2021. jan 12.

Szivardobozban találtak meg egy, a gízai nagy piramisból származó leletet

írta: Göbölyös N. László
Szivardobozban találtak meg egy, a  gízai nagy piramisból származó leletet

_116089012_abeereladany2.jpg

2019 végén a skóciai egyetem archivistája talált egy régi szivardobozt, rajta egy régi egyiptomi zászlóval. Kinyitotta és fadarabokat talált benne.

Kiderült, hogy a cédrusfamaradványok a gízai piramis belsejében megtalált kevés relikviákhoz tartoznak. Ezeket eredetileg Waynman  Dixon brit régész találta meg 1872-ben két másik, vélhetően a piramis építői által használt munkaeszközzel. Az utóbbiakat a British Museum őrzi, de a fadarabok 70 évvel ezelőtt eltűntek.

Dixon együtt volt annak idején dr. James Granttel, aki a kolerajárvány miatt volt Egyiptomban. Grant 1892-ben bekövetkezett halála után régiséggyűjteménye az aberdeeni egyetemé lett, mivel a doktor ennek az egyetemnek volt a diákja. Grant lánya 1946-ban adta oda az ...

Tovább Szólj hozzá

régészet Egyiptom Nagy-Britannia Kheopsz-piramis

2021. jan 11.

Csernobil az UNESCO világörökség része lesz?

írta: Göbölyös N. László
Csernobil az UNESCO világörökség része lesz?

unnamed_6.jpg

Pripyjaty valamikor élettel teli város volt. Ma romokban heverő, elhagyott kísértetváros. Ukrajna most arra törekszik, hogy a város, amely mellett van a 34 évvel ezelőtt felrobbant csernobili atomerőmű 4. számú reaktora, az UNESCO világörökségének része legyen.

„Csernobil már most is híres attrakció az egész világon, sajnos nincsen hivatalos státusa” – nyilatkozta az AFP-nek Makszim Polivko idegenvezető.

A javaslatot az új kulturális miniszter, Olekszandr Tkacsenko terjesztette elő. „Ukrajna egyik legemblematikusabb területe, meg kell őrizni az emberiség számára” – indokolta egy interjúban.

A tiltott zóna 30 km-es sugárban veszi körül az atomerőművet, amely 1986. április 26-án minden idők egyik legsúlyosabb nukleáris ...

Tovább Szólj hozzá

atomkatasztrófa UNESCO Ukrajna Csernobil

2021. jan 08.

57 ezer éves farkasmúmiát találtak a permafrosztban

írta: Göbölyös N. László
57 ezer éves farkasmúmiát találtak a permafrosztban

5fe2013226000017057a2fed.jpg

Az eddigi legrégibb farkasmúmiát a kanadai Yukonban fedezte fel 2016-ban egy aranyásó. Azóta vizsgálják az iowai Des Moines egyetem paleontológusai, akinek tanulmánya a Current Biology-ban jelent meg.

A permafroszt olyan talaj, amelyben a hőmérséklet sohasem magasabb nulla foknál. Az aranyásó akkor találta meg a múmiát, amikor egy fagyott sárdarabot kezdett felolvasztani.

A 7 hetesre becsült farkaskölyök minden szövete, bőre, szőre épen maradt, csak a szeme hiányzott. A kutatók szerint fagyott földön pusztulhatott el, de a föld azonnal be is boríthatta, azért maradhatott ennyire ép. Valószínűleg olyan helyen múlt ki, ahol nem voltak más vadállatok. A saját verme omolhatott rá, amikor családja távol volt.

A paleontológusok azt is ...

Tovább Szólj hozzá

klímaváltozás paleontológia Kanada

2021. jan 06.

Hogyan működik a mesterséges intuíció?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan működik a mesterséges intuíció?

agi-1024x575.png

Jonni Malacarne, a Blue Tensor Sri trentói cég alapító-elnöke a mesterséges intelligencia-kutatás és fejlesztés legújabb szakaszába lépett a mesterséges intuíció célkitűzésével – írja a Business Insider.

„A mesterséges intelligencia egy fejlettebb formájáról van szó, amely képes önálló módon megoldani a problémákat. Az intuíció olyan technika, amely azonnali válaszokra képes, és ehhez nincs szüksége sem kiképzésre, sem pedig arra, hogy módszert adjanak neki a válaszadáshoz” – magyarázza Malacarne.

A mesterséges intuíció többet dolgozik algoritmusokkal, mint adatokkal. Ezek között vannak szupervizionált és nem szupervizionált rendszerek. Az előbbiekhez tartozik a Google Lens, olyan alkalmazás, amely felismeri a ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány agy mesterséges intelligencia Olaszország

2021. jan 05.

Michelangelo Dávidja kővé vált óriás?

írta: Göbölyös N. László
Michelangelo Dávidja kővé vált óriás?

ecco-perche-david-michelangelo-un-icona-rinascimento-italiano-v5-468460-1280x720.jpg

Egy poszt jelent meg a Facebookon, amely lehetett volna Michelangelo Dávidjának méltatása, ehelyett azonban utat nyitott a legabszurdabb összeesküvés-elméleteknek.

A poszt a reneszánsz kor egyik leghíresebb szobrát ábrázolja azzal a kéréssel, hogy aki megnézi, írja meg, mit gondol róla. A kommentek áradata akkor indult el, amikor egy felhasználó feltette a Twitterre. Felbuzdultak a konteók gyártói is. Volt, aki azt írta, hogy a Dávid nem műtárgy, hanem megkövült ember, de olyan is, aki szerint nem emberi kéz alkotta. Nem mellesleg a posztoló is egy összeesküvés-elméletekkel hirhedtté vált csoport, a Tartaria volt.

A laposföldhívők és a Qanonok mellett, akik mellesleg Donald Trump elkötelezett hívei, és akik szerint a bolygó felett a ...

Tovább Szólj hozzá

összeesküvés-elmélet művészet reneszánsz

2021. jan 04.

A világörökség része lett a maghrebi kuszkusz

írta: Göbölyös N. László
A világörökség része lett a maghrebi kuszkusz

tunisian-cousous-traditional-recipe.png

Az UNESCO december 16-án hozta nyilvánosságra pozitív döntését Algéria, Mauritánia, Marokkó és Tunézia közös kérelmére, amely a Maghreb-országok legjellegzetesebb ételét, a kuszkuszt a világörökség részévé kívánták nyilvánítani.

A négy ország prezentációjában a hagyományos ételt „az együttélés szimbólumának” nevezte.

Ez az első alkalom, hogy a négy ország közösen lép fel valaminek az érdekében és ez reményt ébreszt, hogy a politikában is könnyebben szót értsenek – írta a Huffington Post.

2016-ban Algéria még önálló kérelme irritálta szomszédját, Marokkót. A Nagy Maghreb építését akadályozta a két ország közötti feszült viszony Nyugat-Szahara kérdésében, amelyet Marokkó magának követel, ...

Tovább Szólj hozzá

gasztronómia világörökség kuszkusz Maghreb

süti beállítások módosítása