Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2020. okt 01.

A boldog emberek 9 közös tulajdonsága

írta: Göbölyös N. László
A boldog emberek 9 közös tulajdonsága

friends_190412.jpg

Mindenki boldog akar lenni, ezért a tudomány is sokat foglalkozik vele és a pozitív pszichológia is nagyon népszerű lett.

A kutatók szerint boldogságunknak 40%-a tőlünk függ, a többit genetikánk és külső tényezők határozzák meg. Ez azt jelenti, hogy sokat tehetünk mi magunk is érte.

Melyek a boldogság 9 tényezője? Ezt gyűjtötte össze különböző tanulmányokból a Business Insider.

1.Alapvetőek az emberi kapcsolatok. Egy kutatócsoport többszáz ember adatait elemezte 70 évre visszamenőleg és kiderült, hogy azok a legboldogabbak és a legegészségesebbek, akiknek erős kapcsolataik vannak olyan emberekkel, akikben bíznak, akik támogatják őket.

2.Az idő többet ér, mint a pénz. Azok, akik nem a még több pénzt hajszolják, ...

Tovább Szólj hozzá

társadalom boldogság éetmód

2020. sze 30.

Takarékos milliárdosok

írta: Göbölyös N. László
Takarékos milliárdosok

warren-buffett.jpg

A Business Insider nyolc olyan milliárdost mutat be, akik nem fitogtatják gazdagságukat, kerülik a felesleges pazarlást és mindennapi emberekhez próbálnak hasonlítani.

Warren Buffett:

A Berkshire Hathaway elnöke, vagyona 74 milliárd dollár. A világ leggazdagabb emberei közé tartozik, mégis abban a házban lakik ma is, amelyet 1958-ban vett 32.500 dollárért. Nincs mobiltelefonja, sem számítógépe és egy 2009-es életrajza szerint olyan autóval közlekedik, amelynek rendszámtábláján THRIFTY (takarékos) felirat olvasható. Buffett-nek nincs jó ízlése, nemcsak azért, mert a Burger Kingbe, a Dairy Queenbe és a Coca-Colába fektet be, hanem mert az étrendjében napi 5 coca-cola és egy csomó sült krumpli van.
Részvényeseinek elmagyarázta, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

társadalom életmód milliárdosok

2020. sze 29.

Hogyan mentik a lascaux-i barlangot?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan mentik a lascaux-i barlangot?

world-famous-prehistoric-paintings-of-the-lascaux-cave-nov-2004-the-cave-has-been.png

Az őstörténet egyik legcsodálatosabb leletét, a lascaux-i barlangot négy kamasz fedezte fel 1940. szeptember 12-én a franciaországi Dordogne tartományban, a Vézére folyó völgyében.

Ma csak a másolatai látogathatók. Az eredetit 1948-ban nyitották a nagyközönség előtt, miután bővítették a bejáratot és gondoskodtak a levegőztatéséről. Naponta 1800-an látogatták egész 1955-ig, amikor kiderült, hogy a széndioxid és a látogatók által kibocsátott pára veszélybe sodorta a barlang ősi festményeit. Végül 1963-ban bezárták André Malraux kulturális miniszter rendeletére. 1983-ban nyitották meg másolatát, a Lascaux 2-t, 2016-ban pedig a Lascaux-4-et, de közben létrehozták a Lascaux-3 vándorkiállítást.

A 2000-es években az ...

Tovább Szólj hozzá

történelem régészet őskor Franciaország

2020. sze 28.

A jövő liftjei

írta: Göbölyös N. László
A jövő liftjei

file-20170728-5515-dpv2p0.jpg

160 évvel ezelőtt épültek az első felhőkarcolók, amelyek azóta meglepő magasságokat érnek el. Ma épül egy ezer méteres, 167 emeletes Szaúd-Arábiában, de a modern technológiával még magasabbak is lehetnek.

Olyan épületek azonban nincsenek, amelyeket futuristák képzeltek el, mivel a liftek csak függőleges irányban közlekednek, felfelé és lefelé. Harry Potternél olyanokat láthatunk, amelyek kötél nélkül működnek és minden irányban, még átlósan is képesek haladni. Ez a jövő most közeledni látszik. A német Thyssen-Krupp cég feltalált és tesztelt olyan liftet, ami kötél nélkül működik, hasonlóan a Japánban és Kínában közlekedő mágnesvonatokhoz.

A Business Insider egy olasz non-profit céggel együtt tanulmányozza, ...

Tovább Szólj hozzá

technológia építészet 21.század

2020. sze 25.

Bűn vagy jog az istenkáromlás?

írta: Göbölyös N. László
Bűn vagy jog az istenkáromlás?

unnamed_2.jpg

Az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságot vizsgáló bizottsága jelentést készített arról, hogy milyen törvények rendelkeznek az egyes országokban az istenkáromlásról, hol tekintik jognak, hol büntetik akár halállal is.

Az ENSZ javasolja a bűntető törvények eltörlését, mert azok ellentétben vannak a véleménynyilvánítási szabadsággal, valamint az egyéni vallásjoggal. A muzulmán mészárosok meglincselése Indiában és a nemrég hozott törvény a hinduk által szentnek tartott tehenek védelmében még aktuálisabbá teszi a vallási alapokon való büntethetőség megszüntetését.

A jelentés szerint a legkeményebben az olyan iszlám országok büntetik az istenkáromlást, mint Irán, Pakisztán, Egyiptom, ahol Allah tiszteletlen ...

Tovább Szólj hozzá

vallás társadalom káromkodás életmód

2020. sze 24.

Hogyan rontsunk el véglegesen egy párkapcsolatot?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan rontsunk el véglegesen egy párkapcsolatot?

15-signs-youre-in-a-toxic-relationship.jpg

Minden érdemi kapcsolatnak vannak jó és rossz pillanatai. Egy veszekedés nem a világ vége, mégis vannak olyan viselkedések, amelyek szétváláshoz vezetnek.

A Business Insider pszichológusokat kérdezett meg a párkapcsolatok elrontásának biztos módszereiről.

1.A partnertől való eltávolodás. A Couple and Family Psychologoy research and Practice folyóirat 2013-ban megjelent tanulmánya leírja, hogy azok a párok, amelyek állandóan megsebzik egymást, egyre messzebb kerülnek egymástól és végül odajutnak, amit külön-külön szeretnének elkerülni.

A problémák megbeszélése lehet a megoldás, valamint közös témák, érdeklődések keresése.

2.Az anyagi helyzet elhallgatása. A National Endowment for Financial Education felmérésében öt ...

Tovább Szólj hozzá

élet párkapcsolat

2020. sze 23.

Nyugodhat-e együtt a párizsi Panthéonban Rimbaud és Verlaine?

írta: Göbölyös N. László
Nyugodhat-e együtt a párizsi Panthéonban Rimbaud és Verlaine?

rimbaud-verlaine-paris-zigzag.jpg

Jacqueline Teissier-Rimbaud, a költő dédunokahúga ellenzi, hogy a 19. századi irodalom kamasz fenegyerekét együtt temessék el a párizsi Panthéonban hajdani barátjával és szerelmével, Paul Verlaine-nel. Álláspontját támogatja a Rimbaud baráti társaság is, szemben Rosalyne Bachelot kulturális miniszterrel.

Rimbaud és Verlaine örök egymáshoz tartozását irodalmárok, akadémikusok és költészetük rajongói javasolták a köztársasági elnökhöz intézett levelükben.

„Ha a két költő együtt megy a Panthéonba, mindenki arra gondol, hogy homoszexuálisok voltak, de ez nem igaz. Rimbaud nem Verlaine-nel kezdte az életét és nem is vele fejezte be. Az csupán néhány ifjúkori év volt számára” – mondta dédunokahúg az AFP-nek – Arthur ...

Tovább Szólj hozzá

irodalom 19.század Franciaország Arthur Rimbaud Paul Verlaine

2020. sze 22.

A gyerekek születési sorrendje hatással van személyiségükre

írta: Göbölyös N. László
A gyerekek születési sorrendje hatással van személyiségükre

98297273-two-little-brothers-hugging-children-the-concept-of-family-childhood-and-education-.jpg

A testvérek nem okvetlenül hasonlítanak egymásra külsőleg vagy belsőleg, de a pszichológusok szerint a születési sorrendjük mindenképpen hatással van rájuk.

A sorrenden belül szerepet játszik a család létszáma, a testvérek neme, együttélésük időtartama, kognitív és érzelmi különbségek, a szülők magatartása és a család légköre – írja a Huffington Post.

Az első gyermekre a szülők nagy figyelmet fordítanak, de tapasztalatlanságuk miatt sok hibát is elkövetnek. A másodiknál vagy a harmadiknál már nyugodtabbak, de kevesebb idő jut egy csemetére, ezért nem azonos módon nevelik az elsőt, mint az utána következőket.

Az elsőszülöttben általában több a felelősségtudat, igényesebb. Előfordul, hogy úgy törődik ...

Tovább Szólj hozzá

élet család gyermekek

2020. sze 21.

A mélységek nagyasszonyának üzenete

írta: Göbölyös N. László
A mélységek nagyasszonyának üzenete

e7de1d16-5cf0-4f6f-a412-3e9f180c8600.jpg

Sylvia Earle, a világhírű amerikai oceanográfus és mélytengeri búvár 85. születésnapján különös kéréssel fordult szeretteihez: nem kér magának ajándékot, inkább adakozzanak az óceánok megmentésére, hogy újra lehessen teremteni a pusztul flórát és faunát.

Earle tinédzser kora óta búvárkodik és 70 évig tapasztalatával ő a legkompetensebb személy, aki meg tudja mondani, mi változott azóta a világtengerekben.

A National Geographic kutatójaként 1982 óta dolgozik a Mission Blue keretében, amelynek célja megtalálni a védelemre szoruló óceáni területeket, és megvédeni azokat a túlhalászattól, a klímaváltozás hatásaitól, a szennyezéstől.

„Ötven évvel ezelőtt mindenféle élőlény volt az óceánban. Mára ...

Tovább Szólj hozzá

környezetvédelem óceánok USA Sylvia Earle

2020. sze 18.

Simone de Beauvoir lelki postája

írta: Göbölyös N. László
Simone de Beauvoir lelki postája

_methode_sundaytimes_prod_web_bin_2c8b2e54-36c1-11ea-acf0-3244b643c17f.jpg

Egy texasi egyetemi kutató bukkant rá a francia nemzeti könyvtár archívumában Simone de Beauvoir (1908 – 1986) levelezésére, amelyet olvasóival folytatott. A lenyűgöző mennyiségű levélben főleg nők, de férfiak is tanácsokat kértek A második nem szerzőjétől szexuális és egyéb, a házasélettel kapcsolatos problémáikban.

A Huffington Post idézi egy leszbikus nő levelét, aki olyan orvos címét kérte Beauvoirtól, aki igazi férfivá tudja őt operálni. Egy, a feleségénél sokkal idősebb férfi is neki panaszolta el szomorú helyzetét.

Az író-filozófus, Jean-Paul Sartre egykori élettársa nyíltan és őszintén válaszolt a levelekre. A megcsalt férj esetében például nem talált kivetnivalót abban, hogy a fiatalasszony félrelép.  ...

Tovább Szólj hozzá

irodalom Franciaország Simone de Beauvoir

2020. sze 17.

A divat és a kozmetika nagy márkái igyekeznek kisebb negatív nyomot hagyni

írta: Göbölyös N. László
A divat és a kozmetika nagy márkái igyekeznek kisebb negatív nyomot hagyni

burberry-chanel-hermes-hebben-het-milieuverdrag-fashion-pact-getekend-2264.jpg

Amikor felveszünk egy pólót vagy cipőt húzunk, ritkán kérdezzük magunktól, honnan származik a pamut vagy a bőr, amelyből készült. Ugyanez a helyzet a szépségápoló szerekkel is. Ezek a szektorok az erdőtlenítés és a biosokféleség csökkenésének fő okozói.

Néhány nagy márka ennek tudatában pozitív lépésekre szánta el magát. Például a Natura and Co, amely az Avon, a Body Shop tulajdonosa, bejelentette, hogy harcol Amazónia erdőtlenítése ellen. Jelenleg az amazóniai erdők 38 növényét használja fel krémek, szappan, illatszer készítésére. Célja ezt további ötvenöttel kiegészíteni, melynek során a helyi közösségeket bízza meg a fákon termő magvak, gyümölcsök leszedésével. A fákat ezzel megkímélik, mert a rajtuk ...

Tovább Szólj hozzá

divat környezetvédelem