Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2020. ápr 10.

A Nagy Testvér védi a természetet

írta: Göbölyös N. László
A Nagy Testvér védi a természetet

  rainforest-connection.jpg

Szenzorokkal, wireless technológiával figyeli és védi a veszélyeztetett vadon élő állatokat az Internet of Wild Things.

Eljut az afrikai szavannák legeldugottabb részeibe, állja a legnagyobb hideget a Déli-sark pingvinkolóniáinál, együttműködnek erdészekkel, biológusokkal – írja a La Repubblica.

A tanzániai Grumati rezervátumban januárban 30 orvvadászt kapott rajta a TrailGuard mesterséges intelligenciával integrált fotocsapda-rendszer, amely még a tűzfegvyerek jelenlétét is leleplezi.

Az alkalmazás, együttműködve az Intellel egy mikroporcesszorral riasztani tudja az intézkedésre jogosult szerveket.

Ehhez hasonló eszköz az Instant Detect, amelyet a londoni Zoological Society fejlesztett ki. Ez alacsony fogyasztású optikai és ...

Tovább Szólj hozzá

informatika természetvédelem Internet

2020. ápr 09.

Egy emberi csontokkal teli himalájai tó rejtélye

írta: Göbölyös N. László
Egy emberi csontokkal teli himalájai tó rejtélye

roopkund_trishul_himalayas.jpg

A népi hiedelem isteni bosszúnak tekintette, azt is feltételezték, hogy csata színhelye volt, vagy nagy vihar sújtott le emberek tömegére. De jelenleg sem tudja senki, hogyan került legalább 500 ember csontja Indiában az 5026 méter magasan fekvő Uttarakhand tavába, a Roopkudba.

Minden nyáron, amikor a tó jege megolvad, csontok ezrei bukkannak fel. Fejek, bordák, lábszárcsontok, egész csontváz egy sem.

A morbid látvány első szemtanúja egy ranger volt a II.világháború idején. Azóta a kutatók több feltételezést fogalmaztak meg.

20tb-skeletonlake1-superjumbo-v3.jpg

A legutóbbit a Harvard tudósai, akik a Nature Communications-ben közölték tanulmányukat. 18 ember csontjait vizsgálták és megállapították, hogy többségük ezer éves. A többi csont viszont 1800 körül ...

Tovább Szólj hozzá

történelem tudomány természet Himalája

2020. ápr 08.

80 éves a Cremonai Tigris

írta: Göbölyös N. László
80 éves a Cremonai Tigris

mina-anna-maria-mazzini-icona-moda-della-tv-italiana-anni-60.jpg

A közelmúltban vetítette a Duna TV a Volt egyszer egy 1-es stúdió című kétrészes tv-filmet, amelyben az olasz zenés tv-show-k születésére emlékeztek. Ebben többször feltűnt, archív töredékeken, távolról megszemélyesítve és gyakran áhítattal emlegetve egy bizonyos Mazzini kisasszony, azaz Mina, akit az olasz dal legszebb hangjának tartanak. Mina márciusban töltötte be 80 életévét.

A magas, érzéki megjelenésű énekesnő Cremonában nőtt fel polgári családban. Már fiatalon gyönyörű hangja volt és szeretett is énekelni. 18 éves volt, amikor barátai rávették egy nyaralás során, hogy énekeljen közönség előtt. Nagy sikert aratott és ezzel kezdetét vette énekesnői pályája.

Olaszország ekkor élte a „gazdasági ...

Tovább Szólj hozzá

születésnap Olaszország Zene Mina

2020. ápr 07.

Amikor egy nap fél órával rövidebb volt, a Hold pedig közelebb volt hozzánk

írta: Göbölyös N. László
Amikor egy nap fél órával rövidebb volt,  a Hold pedig közelebb volt hozzánk

121623182-31b3997f-b6e6-4d94-a77a-f6707c4675d5.jpg

70 millió évvel ezelőtt az év 372 napból állt, a Hold 1000 kilométerrel közelebb volt a F9ldhöz, és a tengerek sokkal melegebbek voltak, mint napjainban.

Ezeket az információkat a brüsszeli Vrije egyetem kutatói egy olyan kagylóból merítették, amely a Kréta-korban élt. Tanulmányukat a Paleoceanography and Paleoclimatology szaklap tette közzé.

A kagylókban, mint a fák gyűrűiben, fontos információk rögzültek, és ezeket lézeres spektrométerrel le lehet olvani. A kutatók meg tudták különböztetni a kagyló nappali és éjszakai növekedésének mértékét és ennek alapján 372 napot számoltak egy évre.

A napok kb. 30 perccel rövidebbek voltak. Az már ismert volt, hogy Hodl távolodik a Földtől évente néhány cm-re, abban a ...

Tovább Szólj hozzá

klíma geológia Hold Föld őslénytan

2020. ápr 06.

Abbey Road-i átkelés karanténhoz igazítva

írta: Göbölyös N. László
Abbey Road-i átkelés karanténhoz igazítva

etokdvyucaa9fda.jpg

A koronavírus miatti karantén már mindent elért, ikonikus fotókat is. Ilyen a Beatles átkelése az Abbey Road-i zebrán, amelynek remake-jén John, Ringo, Paul és George egymástól biztonsági távolságban haladva vonulnak.

A legendás londoni, St.John’s Wood kerületben lévő gyalogos átkelő 10 évvel ezelőtt megkapta a műemlékeknek járó védett státust. „Nem kastély vagy katedrális, de hála a Beatlesnek és egy tíz perces fotózásnak, örökre kulturális örökségünk része lett” – mondta annak idején John Penrose idegenforgalmi miniszter. Az átkelő, és a vele szemben lévő stúdió, amelyben a klasszikus és a pop-műfaj legnagyobb egyéniségei készítettek felvételeket 1931 novembere óta rajta van az olyan „2.kategóriás” brit ...

Tovább Szólj hozzá

fotó rock London Zene Beatles

2020. ápr 04.

Amerikai nemzeti kincs lett a Y.M.C.A.

írta: Göbölyös N. László
Amerikai nemzeti kincs lett a Y.M.C.A.

2018-official-vp-photo-700x305.jpg

Az 1970-es évek diszkós-funkys korszak egyik legnépszerűbb csapata volt a Village People. A vidám, táncra ingerlő dalokról elhíresült banda első számú slágere, a Y.M.C.A. most bekerült az amerikai kongresszusi könyvtár kulturális nemzeti hangzó kincsei közé a National Recording Registry-be.

A dalra, amelynek eredeti címe egy amerikai ifjúkeresztény szövetségre (Young Men’s Christian Association) utal, generációk táncoltak szerte a világon és lengették karjukat, hogy megformázzák a cím betűit. Tizenöt országban volt listavezető, népszerűsége ma is tart.

A Village People a 70-es évek második felében bukkant fel, dalaikban gyakran utaltak a meleg közösségre és kultúrára. Éppen ezért rendszeresen éneklik a New York-i Gay ...

Tovább Szólj hozzá

zene USA Village People disco-funky

2020. ápr 03.

A genti katedrális falaiba beépített csontok rejtélye

írta: Göbölyös N. László
A genti  katedrális falaiba beépített csontok rejtélye

25743-sint-baafskathedraal.jpg

A Szent Bávó katedrális, flamandul Sint-Baafskathedraal  falaiba felnőtt emberek lábszárcsontjait, koponyáját építették be.  A katedrális maga brabanti gót stílusban épült és a város legjelentősebb építménye. Az archeológusok szerint e morbid struktúrákat akkor építették be, amikor a templom udvarát megtisztították újabb sírok számára és bár a XV. század második feléből származtatják első látásra a csontokat, a temetőről csak egy 1784-es dokumentum tesz említést, amikor helyhiány miatt a templom már nem fogadott újabb sírokat.

Lehet, hogy a régebbi sírokat akkor már megszüntették és nem tudták mit csináljanak a csontokkal, mert, mint magyarázzák a régészek, „emberi csontokat nem lehet eldobni, mivel az emberek ...

Tovább Szólj hozzá

csontok katedrális Építészet Belgium

2020. ápr 02.

Cherokee indián hagyományok a biodiverzitást őrző magbankban

írta: Göbölyös N. László
Cherokee indián hagyományok a biodiverzitást őrző magbankban

960x0_1.jpg

Ez az első alkalom, hogy egy amerikai őslakos törzs magokat küld abba a bankba, amely a Svalbard-szigetcsoporton található, és amely a növényi biodiverzitás megőrzését teszi lehetővé.

Ebbe a bankba helyeztek letétbe csaknem egy millió, a világ minden részéből származó magot, hogy egy globális katasztrófa után az emberek újra elkezdhessenek élelmiszereket termelni.

A Svalbard Global Seed Valut nevű intézményt egy sziklás hegybe építették Spitzbergen szigetére.

A cherokee-k kilenc olyan kukoricaszemmel gazdagították a bankot, köztük a legszentebbnek tartott Eagle White Cornt, amelyeket rituálékhoz, kulturális eseményekre használnak. Ezt a fajta kukoricát termelték már a gyarmatosítás előtt Észak-Amerikai keleti, délkeleti ...

Tovább Szólj hozzá

biodiverzitás Svalbard-szigetek cherokee nemzet kukoricamagok

2020. ápr 01.

Egy halnak volt először keze

írta: Göbölyös N. László
Egy halnak volt először keze

ricostruzione-pesce-crediti-katrina-kenny-e1584694206911-619x368.jpg

380 millió évvel ezelőtt élt egy hal, amelynek mellső uszonyai kezdtek kezekké alakulni.

Pontos dátumot eddig a tudomány nem tudott adni, most viszont a kanadai Miquashában találtak egy halkövületet, amelynek meg tudták állapítani a korát.

A 187 cm hosszú halat nagy teljesítményű szkennerrel vizsgálták, amivel láthatóvá vált a belseje anélkül, hogy szét kellett volna bontani. Világosan kirajzolódott, hogy a mellső uszonya, karból csuklóból és ujjakból állt. A kéz ezek szerint sokszor korábban kifejlődött, mint ahogy az egyes állatok szárazföldi lényekké váltak.

1983-ban a kutatók már találtak olyan halat, amely különösen fejlett és furcsa formájú uszonyokkal rendelkezett, de az akkori technikai fejlettségi színvonal ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány hal Kanada őslénytan

2020. már 31.

Frida Kahlo digitális megismerése

írta: Göbölyös N. László
Frida Kahlo digitális megismerése

frida-kahlo-online-exhibition-e1585249918885.jpg

Kijárási tilalom, bezárt múzeumok. A művészet iránti igény azonban a járvány idején sem csökken. Ezért egyre több múzeum bocsátja a közönség rendelkezésére virtuálisan és ingyen remekműveit.

>

A Google Arts & Culture is ezt teszi a Face of Fridával, amelyben bemutatja  a tragikus sorsú, de máig óriási hatású mexikói festőnő, Frida Kahlo életét is műveit. Hét ország 33 múzeumának anyagát gyűjtötte egybe, művészettörténészeket szólaltat meg. A programra rákattintók több mint 800 képet nézhetnek meg.

https://artsandculture.google.com/project/frida-kahlo

A Google Street View is részt vesz a Frida Kahlo virtuális kiállításban. Be lehet lépni a Casa Azulba (Kék Ház), ahol a művésznő 1907 július 6-án ...

Tovább Szólj hozzá

képzőművézszet digitális tárlat frida Kahlo

2020. már 30.

A Social Truth teszteli a hírek hitelességét

írta: Göbölyös N. László
A Social Truth teszteli a hírek hitelességét

index.png

A Social Truth egy multikulturális, multidiszciplináris európai program, amelynek célja a hírek osztályozása és hitelességük igazolása a weben és a közösségi médián. Egy nemzetközi konzorcium fejlesztette ki. A mottója: „ágyazzuk be az igazságot a közösségi médiába és a világhálóba. „

A Social Truth-ot a legmodernebb technológiák felhasználásával veti be a hamis hírek ellen. Nyílt, demokratikus eszköz, amely megkönnyíti a hozzáférést a különböző hitelesítő szolgáltatásokhoz, egy teljesen decentralizált környezetben.

A rendszer hamarosan tesztelésre kerül. A MIT egy új tanulmánya szerint a fals információk hétszer olyan gyorsan terjednek, mint az igazak. Hatásuk pedig sokszor katasztrofális. 2013-ban egy ...

Tovább Szólj hozzá

média társadalom Európa