Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2020. sze 21.

A mélységek nagyasszonyának üzenete

írta: Göbölyös N. László
A mélységek nagyasszonyának üzenete

e7de1d16-5cf0-4f6f-a412-3e9f180c8600.jpg

Sylvia Earle, a világhírű amerikai oceanográfus és mélytengeri búvár 85. születésnapján különös kéréssel fordult szeretteihez: nem kér magának ajándékot, inkább adakozzanak az óceánok megmentésére, hogy újra lehessen teremteni a pusztul flórát és faunát.

Earle tinédzser kora óta búvárkodik és 70 évig tapasztalatával ő a legkompetensebb személy, aki meg tudja mondani, mi változott azóta a világtengerekben.

A National Geographic kutatójaként 1982 óta dolgozik a Mission Blue keretében, amelynek célja megtalálni a védelemre szoruló óceáni területeket, és megvédeni azokat a túlhalászattól, a klímaváltozás hatásaitól, a szennyezéstől.

„Ötven évvel ezelőtt mindenféle élőlény volt az óceánban. Mára ...

Tovább Szólj hozzá

környezetvédelem óceánok USA Sylvia Earle

2020. sze 18.

Simone de Beauvoir lelki postája

írta: Göbölyös N. László
Simone de Beauvoir lelki postája

_methode_sundaytimes_prod_web_bin_2c8b2e54-36c1-11ea-acf0-3244b643c17f.jpg

Egy texasi egyetemi kutató bukkant rá a francia nemzeti könyvtár archívumában Simone de Beauvoir (1908 – 1986) levelezésére, amelyet olvasóival folytatott. A lenyűgöző mennyiségű levélben főleg nők, de férfiak is tanácsokat kértek A második nem szerzőjétől szexuális és egyéb, a házasélettel kapcsolatos problémáikban.

A Huffington Post idézi egy leszbikus nő levelét, aki olyan orvos címét kérte Beauvoirtól, aki igazi férfivá tudja őt operálni. Egy, a feleségénél sokkal idősebb férfi is neki panaszolta el szomorú helyzetét.

Az író-filozófus, Jean-Paul Sartre egykori élettársa nyíltan és őszintén válaszolt a levelekre. A megcsalt férj esetében például nem talált kivetnivalót abban, hogy a fiatalasszony félrelép.  ...

Tovább Szólj hozzá

irodalom Franciaország Simone de Beauvoir

2020. sze 17.

A divat és a kozmetika nagy márkái igyekeznek kisebb negatív nyomot hagyni

írta: Göbölyös N. László
A divat és a kozmetika nagy márkái igyekeznek kisebb negatív nyomot hagyni

burberry-chanel-hermes-hebben-het-milieuverdrag-fashion-pact-getekend-2264.jpg

Amikor felveszünk egy pólót vagy cipőt húzunk, ritkán kérdezzük magunktól, honnan származik a pamut vagy a bőr, amelyből készült. Ugyanez a helyzet a szépségápoló szerekkel is. Ezek a szektorok az erdőtlenítés és a biosokféleség csökkenésének fő okozói.

Néhány nagy márka ennek tudatában pozitív lépésekre szánta el magát. Például a Natura and Co, amely az Avon, a Body Shop tulajdonosa, bejelentette, hogy harcol Amazónia erdőtlenítése ellen. Jelenleg az amazóniai erdők 38 növényét használja fel krémek, szappan, illatszer készítésére. Célja ezt további ötvenöttel kiegészíteni, melynek során a helyi közösségeket bízza meg a fákon termő magvak, gyümölcsök leszedésével. A fákat ezzel megkímélik, mert a rajtuk ...

Tovább Szólj hozzá

divat környezetvédelem

2020. sze 16.

Kétféle profilú otthonról dolgozó létezik. Ön melyikhez tartozik?

írta: Göbölyös N. László
Kétféle profilú otthonról dolgozó létezik. Ön melyikhez tartozik?

bloom-wfh-1630_1.jpg

A járvány miatt sok embernek vannak már tapasztalatai az otthon végzett munkát illetően. Kiderülhetett már, hogy szigorúan külön választja-e ezt a munkát a magánéletétől vagy szereti vegyíteni a kettőt. A két jellemző stílus szerint lehet valaki szegmentáló vagy integráló profilú.

Bár a járvány kész helyzet elé állította a munkavállalókat, mindkét munkakörülmény megterhelőbb, ha nem felel meg vagy ellentétes a természet adta profillal.

Hogy valaki melyikhez tartozik, azt a következőkből meg lehet állapítani:

A szegmentálók a lehető legmerevebben elválasztják a munkát a magánélettől. Az integrálók viszont könnyedén átmennek az egyikből a másikba. Dolgoznak egy kicsi aztán a családdal vagy másvalamivel ...

Tovább Szólj hozzá

munka társadalom home office

2020. sze 15.

A haj elemzéséből megállapítható, hogy mit eszünk és mennyit keresünk

írta: Göbölyös N. László
A haj elemzéséből megállapítható, hogy mit eszünk és mennyit keresünk

frizzy-hair-products-kr-2x1-tease-200721_b8a63d06e6bca50963a78b05590675c2.jpg

A utahi egyetem kutatói a hajszálok által tartalmazott aminosavakból állapították meg, milyen ételt  fogyaszt az a 700 ember, akinek a haját a fodrászoktól gyűjtötték össze több városban.

Tanulmányuk a PNAS-ban  jelent meg. Kiderült, hogy a szegényebb zónákban élők hajában nagyobb mennyiségben van jelen a karbon izotóp is, amely a kukoricával táplált állatok rendszeres fogyasztásából származik és túlsúlyt is okoz. Ezt egyébként a résztvevők súlyra vonatkozó adatai is megerősítették.

A táplálkozáson kívül a fodrászat áraiból is tudtak következtetni a résztvevők anyagi helyzetére.

Tovább Szólj hozzá

kutatás tudomány egészség haj

2020. sze 14.

Amikor a főnök okoz álmatlan éjszakákat

írta: Göbölyös N. László
Amikor a főnök okoz álmatlan éjszakákat

20150821084816-badboss1300px.jpeg

A kapcsolat Ön és a főnöke között nem egyszerű vagy nem kompetens. Vagy túlbuzgó, vagy csak ilyen a természete és a rossz menedzselés árát Ön fizeti meg mentálisan, fizikailag a munkahelyen és otthon. A morálja szabadesésben van, az önbizalma összeomlott, egyre fáradtabb, stresszesebb – állítja fel a diagnózist a Huffington Post.

Az oregoni Healthand Science egyetem kutatói megvizsgálták, hogyan tud egy alkalmatlan vezetői stílus ártani a beosztottak mindennapjainak, éjszakáinak.

Az egyik típus a saját életvitelét állítja példának, kérkedik nagy munkabírásával, azzal, hogy neki elég 4-5 óra alvás. Későn fekszik, hajnalban kel, tíz óránál is többet dolgozik. Mindezt „aki szeret, követ” jeligével.

A másik típus az ...

Tovább Szólj hozzá

munka társadalom életmód

2020. sze 11.

Agatha Christie és a „P.C”: „Tíz kicsi néger” helyett „Tízen voltak”

írta: Göbölyös N. László
Agatha Christie és a „P.C”: „Tíz kicsi néger” helyett „Tízen voltak”

lf_1.jpg

1938-ban jelent meg Agatha Christie egyik leghíresebb regénye, a Tíz kicsi néger (Ten Little Niggers) amelyben egy téli szállodában egymás után törnek össze kicsiny szobrok, és minden törést egy gyilkosság követ. A cím amerikai rasszista felhangú dalra utal, amelynek alapja egyébként egy máig népszerű angolszász gyermekdal (Ten Green Bottles), és lényege, hogy mindegyik történik valami, mígnem senki sem marad. Most James Prichard, az írónő dédunokája és hagyatékának gondozója úgy döntött, hogy a „néger” szót örökre eltünteti a címből és a tartalomból.

„Véleményem szerint Agatha Christie mindenekelőtt szórakoztatni akart, és nem szerette volna, hogy szófordulatai megsértenek embereket. A mondókát sem ő találta ki. Ma ...

Tovább Szólj hozzá

irodalom társadalom politikai korrektség Agatha Christie

2020. sze 10.

Milyen legyen a jó jelszó? Megmondja egy profi hacker

írta: Göbölyös N. László
Milyen legyen a jó jelszó? Megmondja egy profi hacker

maintenance-password-policies-blog_0.jpg

Ma már szinte minden tevékenységünkhöz a banki ügyintézéstől a baráti csevelyig internetet, okostelefont használunk, saját jelszóval a belépéshez. És ezek a jelszavak egyre könnyebben dekódolhatók. Ezért fontos egy bonyolultat kitalálni, még akkor is, ha nehéz fejben tartani – írja a Business Insider.

Tökéletes password nem létezik – mondja Etoy Maor, az IBM biztonsági tanácsadója, aki pályáját hackerként kezdte. Létezik azonban olyan, amelyet a hackerek nehezen fejtenek meg, a tulajdonos viszont meg tud jegyezni, ez a „passphrase”, azaz egy egész mondat. Kicsit úgy, mint ahogyan régi filmekben kémek találkoztak, és csak akkor bíztak meg egymásban, ha az egyikük mondatára a másik szintén egy mondattal válaszolt. Maor szerint ...

Tovább Szólj hozzá

média internet jelszó hacker

2020. sze 09.

Hitchcock hideglelős tréfája

írta: Göbölyös N. László
Hitchcock hideglelős tréfája

  image-placeholder-title.jpg

Amikor Alfred Hitchcock elhatározta, hogy megfilmesíti Robert Block Pyscho című könyvét, már világhírű rendező volt. A krimi, a film noir, a kémtörténetek olyan klasszikusai álltak mögötte, mint A lakó, Az ember, aki túl sokat tudott, a 39 lépcsőfok, a Manderley ház asszonya, A gyanú árnyékában, a Rémület a színpadon, a Hátsó ablak, vagy az Észak-Északnyugatra. A szédülés nagy sikere után a Psychót, amely egy valóságos elmebeteg sorozatgyilkos, Ed Gein történetén alapult, a rendező egy B-kategóriájú szórakoztató filmnek szánta. Annak az amerikai közönségnek a megdöbbentésére, amely nyugodtan él otthonában és soha nem gondolja, hogy bármily veszély fenyegeti. Hitchcock filmjeinek sikerét gyakran magyarázta azzal, hogy a ...

Tovább Szólj hozzá

mozi horror krimi Alfred Hitchcock

2020. sze 08.

Biblioterápia járványstressz ellen

írta: Göbölyös N. László
Biblioterápia járványstressz ellen

luc6.jpg

A biblioterápia arra irányul, hogy olvasással segítse megoldani az élet számtalan problémáját. Fontossága napjaink járványpánikjában még nagyobb lehet.

Sokan tudják ezt és bizonyítja egy franciaországi felmérés is, amely szerint az emberek 54%-a olvasott el egy könyvet március és május között. Mára enyhültek ugyan a megszorítások, de a feszültség nem csökken.

A Huffington Post Régine Detambel írónőt, biblioterapeutát kérdezte erről a módszerről.

„A módszert én inkább bibliokreativitásnak nevezném, mert az olvasás beindítja a kreativitást, megeleveníti a könyv szereplőit. De soha nem ajánlok konkrét könyveket. Több okból. Túl sok dolgot kellene figyelembe venni. Van-e az illetőnek kognitív, vizuális ...

Tovább Szólj hozzá

olvasás stressz koronavírus

2020. sze 07.

Pszichedelikus drog terápiás célokra?

írta: Göbölyös N. László
Pszichedelikus drog terápiás célokra?

1_z-dgqnuoaeqt5w1cpijv6a.jpeg

 

Angela Murray utolsó mentsvárként fordult az ayahuascához. A floridai nő éveken át küzdött a poszttraumatikus stressz ellen, amely azután hatalmasodott el rajta, hogy férje megölte a lányukat, majd öngyilkos lett. A növényi alapú pszichedelikus italról a neten szerzett tudomást.

A Netflix (UN)Well című sorozatának egyik epizódja foglalkozott Angela sorsával. Leírja tapasztalatait az orlandói Soul Quest Ayahuasca Church otthonban. Egy másik epizód Peruban játszódik, ahol az indiánok ősidők óta használják ezt a hallucinogén anyagot orvoslásukban.

Míg az ayahuasca használata terjed az egész világban, a turisták szakértelem nélkül tépdesik, olyannyira, hogy már a kihalásától kell tartani. Teszik ezt annak ellenére, hogy a ...

Tovább Szólj hozzá

drog gyógynövény ayahuasca Peru