Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2020. aug 05.

Negyven év Peter Sellers nélkül

írta: Göbölyös N. László
Negyven év Peter Sellers nélkül

1271391.jpg

1980.július 24-én, 55 évesen halt meg minden idők egyik legnagyobb komikusa, Peter Sellers, a nagyszerű átváltozóművész, aki karrierje során számtalan különös figurával ajándékozta meg a közönséget.

„Olyan vagyok, mint egy mikrofon – mondta magáról még rádiós sikerei idején– Nincs saját hangom. Elcsípem, ami körülöttem történik”. De nemcsak nevettetett számtalan filmjében, hanem nagyon is komolyan elgondolkodtatott. A meztelen igazság (1957) egy krimibe ágyazott szatíra a bulvármédiáról és a celebkultuszról – már akkor!  - állónak tartó miniállam örökbecsű paródiája, az 1959-es Orditó egérben (1959) amely a magát mindenki felett három szerepet játszott, egy nagyhercegnőt, egy miniszterelnököt és annak ...

Tovább Szólj hozzá

mozi évforduló Nagy-Britannia Peter Sellers

2020. aug 04.

Előítéletek, amelyek akadályozzák a karriert

írta: Göbölyös N. László
Előítéletek, amelyek akadályozzák a karriert

job-advert1.jpg 

Miért a kollégát léptették elő, miért nem Téged? Miért adta a megbízást a főnök másnak és nem neked? Gyakran előfordul az emberrel ilyen helyzet a munkahelyén. Az ok nem mindig derül ki. Jogos okokon kívül az az igazság, hogy okozhatják a vezetők értékelésbeli hibái is és ezek nem mindig szándékosak – írja a Business Insider.

A pszichológusok ezeket kognitív torzulásoknak nevezik, prekoncepcióknak, amelyeket mindenki használ mások megítélésében. Ezek befolyásolják véleményünket a kollégákról, a vezetőkről és eldöntik, hogy ki csinál karriert és kinek kell még várnia. Munkahelyen veszélyesek, mert hibás kiválasztáshoz, a kompetenciák téves értékeléséhez vezetnek és akadályozzák a vállalatok céljainak ...

Tovább Szólj hozzá

munka karrier társadalom pszichológia

2020. aug 03.

Régészeti leletek ásatás nélkül

írta: Göbölyös N. László
Régészeti leletek ásatás nélkül

  larea-interessata-dallo-studio.jpg

A cambridge-i és a genti egyetem kutatói ásatás nélkül térképeztek fel egy római kori várost GPR-rel (talajba hatoló radar), amely hullámaival megkapja a rejtett struktúrát visszajelzését.

A régészek ezzel az eszközzel  3,5 hektár területet vizsgáltak meg, 12,5 cm-ként küldve a radarhullámokat.

Az azonosított város Róma közelében Falerii Novinál van. Magába foglal egy fürdőt, egy piacot, egy templomot, egy ismeretlen szerkezetű épületet és egy vízvezeték-hálózatot.

Ezzel az eszközzel különböző mélységekbe hatoltak és megfigyelhették, hogyan fejlődött a város az évszázadok alatt. Nagy előnye még, hogy tanulmányozni lehet azokat az eltemetett városokat, amelyeket nem lehet kiásni mert vagy túlságosan nagyok, ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány régészet technológia ókor ásatások

2020. júl 31.

Készüljünk fel arra, hogy el kell búcsúznunk a nyugdíjba vonulás gondolatától

írta: Göbölyös N. László
Készüljünk fel arra, hogy el kell búcsúznunk a nyugdíjba vonulás gondolatától

ric-edelman-truth-about-money.jpg

A technológia a 21. században olyan gyorsan fejlődik, hogy el sem tudjuk képzelni, milyen lesz a világ pár évtized múlva.

Ric Edelman, az Edelman Financial Services, az Egyesült Államok egyik vezető pénzügyi tanácsadó cégének alapító-elnöke szerint a mesterséges intelligenciának, a machine learningnek, a nagy adatbázisoknak, a robotikának, a 3D nyomtatásnak, a bioinformatikának és a nanotechnológiának köszönhetően minden, amit a jövőről elképzelünk, téves, főleg azért, mert a technológia növeli az emberek életkorát.

„Elképzelhetetlen, hogy elmenjek nyugdíjba 65 éves koromban és 120 éves koromig így éljek, vagyis 50 évet munka nélkül töltsek el – nyilatkozta a Business Insidernek – Elkezdünk a lineáris életmodellről ...

Tovább Szólj hozzá

2020. júl 30.

Haragból és fájdalomból született lemez: AC/DC: Back In Black (1980)

írta: Göbölyös N. László
Haragból és fájdalomból született lemez: AC/DC: Back In Black (1980)

acdc_backinblack_cover.jpg

1980.július 15-én jelent meg, 50 millió példányt adtak el belőle és csaknem 400 hétig szerepelt a különböző toplistákon az AC/DC Back In Black című albuma. Emléklemeznek indult és az ausztrál banda feltámadását jelentette.

1980.február 18. Bon Scott, az együttes énekese egy görbe estét csinál magának. Részt vesz egy binge drinkingben, amelynek lényege, hogy az a nyer, aki a legrövidebb idő alatt a legtöbb alkoholt issza meg. Eszméletét veszti kocsijában, de barátja otthagyja abban a hiszemben, hogy elaludt. Másnap reggel mentő viszi a kórházba, de már hiba. 33 évet élt.

A hard-rock egyik klasszikus bandája padlón van. Először Angus Young és társai úgy gondolják, hogy abbahagyják, de aztán elhatározzák, hogy egy lemezben ...

Tovább Szólj hozzá

rock évforduló Zene AC/DC

2020. júl 29.

Az emoji, korunk digitális eszperantója

írta: Göbölyös N. László
Az emoji, korunk digitális eszperantója

  037e79b2fb52127537be79110891ae3f.png

Kezdetben csak grafikai jelek voltak, két pont, vonás, zárójel, majd jöttek más jelek, de még mindig csak kiegészítők a leírt mondatokhoz. Mára teljes értékű nyelvvé formálódtak és mindennap új formákkal gazdagodnak – írja a Repubblica.

Amikor a Forrest Gump futójelenetében a főhős sáros arcát beletörli egy vacak pólóba, a trikón, amolyan "Veronika kendője"-parafrázissal megjelenik egy smiley. A film 1994-ben készült, és akkor aligha gondolták volna, hogy az emojiknak micsoda tárháza fog kialakulni néhány éven belül.

Valóságos digitális eszperantóvá lettek, olyan népszerűséggel, amelyet a Lazar Zamenhof által kitalált univerzális nyelv soha nem tudott elérni. Az emojikkal ugyanis nyelvtudás nélkül is lehet ...

Tovább Szólj hozzá

média internet társadalom

2020. júl 28.

Az ideális házasság négy szakasza

írta: Göbölyös N. László
Az ideális házasság négy szakasza

certificado-matrimonio-oviedo-asturias-3029399299.jpg

Négy alapvető szakasz van, amelyet egy párnak át kell élnie, hogy elérjen egy virágzó egyensúlyt - írja a Huffington Post „A szerelem három év után kezdődik” című könyv nyomán, amely szerint ezek a szakaszok a harmonikus együttéléshez vezetnek.

Az első szakasz a „mi” (a te meg én):

A találkozás, a szerelem korszaka, amikor a partnerek úgy érzik, hogy megtalálták a számukra ideális társat. Úgy érzik, hogy szeretnek és őket is viszont szeretik, hogy ez a tökéletes szerelem, amely örökké tart. Aztán idővel rájönnek, hogy a másik fél is ember, vagyis nem tökéletes. Ez az első válság, amely mindent megváltoztat.

A második szakasz, a „te”:

„Mindent megtettem, hogy elkerüljük a vitákat, de semmi sem megy. Meg ...

Tovább Szólj hozzá

élet házasság párkapcslat

2020. júl 27.

Miért készítenek sokan magukról meztelen szelfiket?

írta: Göbölyös N. László
Miért készítenek sokan magukról meztelen szelfiket?

index_32.jpg

A Szex és New York híveinek ismerős a jelenet. Az Igazi énem című epizódban Samantha Jones úgy dönt, hogy készíttet magáról egy meztelen fotót. Hogy amikor öreg lesz, akkor is emlékezhessen arra, hogy milyen pompás teste volt egykor.  Az okostelefon megjelenése előtt ehhez még szükség volt egy fotográfushoz. Ma azonban elég egy szelfit készíteni.

Az új divatra próbálnak választ adni szexológusok és szociológusok egyaránt – írja a Huffington Post.

Ez előbbiek szerint vannak, akik elküldik partnerüknek, vagy kiszemeltjüknek, mintegy magakelletésből, annak szexuális vágyának gerjesztésére. Az elmúlt években több olyan esetről is beszámolt a média, amikor ezzel a módszerrel próbálta valaki elcsábítani beosztottját, ...

Tovább Szólj hozzá

szex divat társadalom 18+ szelfi

2020. júl 25.

Erőfeszítések a rinocéroszok megmentéséért

írta: Göbölyös N. László
Erőfeszítések  a rinocéroszok megmentéséért

shutterstock_573042928.jpg

A helyszín Botswana, ahol harc folyik az orrszarvúakért. Az Okawango folyó deltájában nem maradt egyetlen egy sem. Az orvvadászok mindet elpusztították. 2000 elején a kormány és nemzetközi adományozók elindítottak egy programot a betelepítésükre Dél-Afrikából, ahol sok rezervátumban élnek fehér és fekete rinocéroszok. Katonai erők és környezetvédő szervezetek ellenőrzése alatt számuk hamar gyarapodott egy évvel ezelőttig Chief szigeten a Noremi rezervátumban, amelyet szárazföldi úton nehéz megközelíteni. De nem az orvvadászoknak, akik egy év alatt ötvenet megöltek. A feketékből annyit, hogy a maradék nem elég a populáció fenntartásához, és a fehérek szintén nagyon megfogyatkoztak. 

Kemény csata folyik az ázsiai piacon a ...

Tovább Szólj hozzá

állatvilág orrszarvú Botswana

2020. júl 24.

New Yorkban a levegő is eladó

írta: Göbölyös N. László
New Yorkban a levegő is eladó

15985116743_7e06e2831a_z-eebe56.jpg

New Yorkban minden négyzetméternyi terület értékes, építkezni csak felfelé lehet. A város egyes zónáiban ugyanis korlátozták az épületek megengedett magasságát, de ezt nem minden épületnél használták ki. Most e problémát ráépítéssel próbálják megoldani.

Megvásárolják a kihasználatlan kvótát, ahogy angolul nevezik, az „air right”-ot. Csak az elmúlt 2 évben 300 millió dollárt mozgatott meg ez az üzlet. A ráépítésnél egyetlen korlátozás van, csak az új épülettel szomszédos „air right” vásárolható meg. A Trump World Tower kiépítéséhez például kilenc épület, köztük a Szent Család templom szabad kapacitását kellett megvásárolni.

Nagy üzletekre van remény az 57. utcában, a „Milliárdos soron”, ez az ...

Tovább Szólj hozzá

társadalom építkezés New York Élet

2020. júl 23.

Neil Young elveszett lemeze

írta: Göbölyös N. László
Neil Young elveszett lemeze

neil-young-live-2019-uxj-billboard-1548-1024x677.jpg

„Néhány évvel a Harvest után kellett volna megjelentetnem, de egy szerelmi történet szomorú oldala volt rajta. Az élet néha fáj, ugye megértitek?” E szavakkal vezette be rajongóinak 45 évig dobozban tartott lemezét, a Homegrown-t Neil Young.

A dalok sokszor az igazságot mondják el, és az igazság sokszor olyan fájó, hogy nem lehet megosztani. 1974 nehéz év volt a nyugtalan kanadai óriás számára. Elkészült a fájdalmas emlékekkel teli Tonight The Night című album, amelynek visszatartotta megjelenését, miként az On The Beach-ét is. Aztán összejött újra a Crosby, Stills & Nash trióval, amellyel ugyan hatalmas sikerű turnén vett részt, de a tervezett lemez mégsem készült el. Ugyanekkor ért véget kapcsolata három év után Carrie ...

Tovább Szólj hozzá

rock Zene Kanada Neil Young