Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2020. nov 24.

Az altatódal akkor is hat, ha nem az anya nyelvén szól

írta: Göbölyös N. László
Az altatódal akkor is hat, ha nem az anya nyelvén szól

baby-on-moon-2.jpg

A zene egyetemes nyelv, amely már akkor is része világunknak, amikor még az anyaméhben vagyunk. A születés előtti életben a magzat legnagyobb ösztönzője az anya hangja. A Harvard kutatói azt is felfedezték, hogy az altatódal nem az anya nyelvén szól. Tanulmányuk a Nature Human Behaviour szaklapban jelent meg.

Az emberi újszülöttek néhány állattal ellentétben nem tudnak élni felnőtt nélkül, aki gondoskodik róluk. A bölcsőben is megmarad ez a kapcsolat az éneklésen keresztül, ami még az anyaméhben alakult ki. A lassú és melodikus bölcsődalok nyugtató hatásúak, akár a szülőktől, akár másoktól hallja a gyerek.

A kutatók 144 újszülött reakcióit vizsgálták a Natural History of Song Discography-ban található 86 különböző ...

Tovább Szólj hozzá

élet gyermek altatódal

2020. nov 23.

Hitchcock hálószobái

írta: Göbölyös N. László
Hitchcock hálószobái

161712361-c607a9fe-5b28-4016-8aa1-8b39877ff04a.jpg

A Cinemaniaco az Alfred Hitchcock filmjeiben látható hálószobák szerepét elemzi egy monzai kiállítás kapcsán.

Megállapítja, hogy szinte soha sincsen erotikus jelentőségük. Lehet a törvénysértés, a drámaiság szimbóluma, de legtöbbször a halálé.

A Szédülésben a hálószoba a San Franciscó-i Empire Hotelben van és abban a jelenetben szerepel, amelyben Scottie Judy-t Madeliane-né változtatja. A kinti pislákoló zöld neonfény kísérteties színt ad a szobának és a benne tartózkodóknak, a fantomizált női testnek.

A Psychó-ban a Hotel Phoenix egyik hálószobájában bujkáló szeretőket vesz fel. A film egy másik szobájában lepte meg Norman az anyját egy idegen férfival és ez a látvány okozta őrült rögeszméjét.  A ...

Tovább Szólj hozzá

mozi krimi USA Alfred Hitchcock

2020. nov 20.

A félelmet keltő igen

írta: Göbölyös N. László
A félelmet keltő igen

5342222_1853_matrimonio_iran_morti_genitori.jpg

Elavult, de időtlen, túlhaladott, de varázslatos, félelmet kelt, de megnyugtató. Elbűvöl és elszomorít. Álmodunk róla és rémálmaink vannak tőle, miközben zavartalanul szedi áldozatait  - írja a La Repubblica.

Körülötte mindig ott van az igenlő jelző, a hamis mítoszok, a destabilizáció hiedelmek, a túlzó szavak.

„A házasság a szex sírja”. „Csak semmi szex, házasok vagyunk”. „A házassági kötelékek olyan súlyosak, hogy betartásukhoz három ember kell” – és még lehetne sorolni az örökbecsű mondásokat.

Egy időben a szerelem szó mellett ott volt az örökkévalóság, a tervezés, az elkötelezettség, odaadással, vággyal néztek rá, azzal a tudatalatti reménnyel, hogy a férjjé vagy feleséggé váló partner ...

Tovább Szólj hozzá

élet szerelem házasság

2020. nov 19.

Egy hónap a természetben javítja a gyerekek immunrendszerét

írta: Göbölyös N. László
Egy hónap a természetben javítja a gyerekek immunrendszerét

foglie-600x315.jpg

A helsinki egyetem kutatói bebizonyították, hogy a természettel való kapcsolat viszonylag rövid idő alatt is erősíti a gyermekek immunrendszerát, bél-mikrobiótáját.

Néhány óvoda köré kertet alakítottak ki és a növényekkel, bokrokkal ültették be azt a teret, amelyet korábban homok vagy beton fedett.

75 kisgyermek egy hónapig ilyen óvodába járt, és naponta két óra hosszat a kertben játszott, illetve az óvónők segítségével kertészkedtek.

A Science Advances-ben megjelent cikkükben a kutatók azt írták, hogy a kicsiknek sok hasznuk lesz a természettel való közvetlen kapcsolatból. Emelkedett limfocitáik száma és javult a bél-mikrobiótájuk.

Az eredményeket összehasonlították azokéival, akik hagyományos óvodákban ...

Tovább Szólj hozzá

egészség természet Finnország

2020. nov 18.

Emlékezés Steve McQueen-re

írta: Göbölyös N. László
Emlékezés Steve McQueen-re

steve-mcqueen-9394602-1-402.jpg

Negyven évvel ezelőtt, 1980. november 7-én alig 50 évesen halt meg Steve McQueen, kora egyik legnépszerűbb és legrokonszenvesebb színésze. Kettős infarktus végzett vele.

Nem volt különösebben szép férfi, nem volt atléta termete, mégis különös vonzerő áradt belőle. Szenvedélye, a motorok, az autóversenyzés mítosszá tette, akit utánoztak a következő generációk.

McQueen ifjú korában többször megjárta a javítóintézeteket, majd a tengerészgyalogosokhoz szegődött. Később rájött, a színészet vonzza és a leszerelt katonáknak adott végkielégítésből beiratkozott Lee Strasberg Actor’s AStudiójába. Először egy 1958-as kisköltségvetésű horror-sci-fi-ben szerepelt. A nemzetközi közönség azonban 1960-ban fedezte fel A hét ...

Tovább Szólj hozzá

mozi évforduló USA Steve McQueen

2020. nov 17.

A matematikai érzék a génektől is függ

írta: Göbölyös N. László
A matematikai érzék a génektől is függ

cours-de-mathematiques.jpg

Ideggyógyászok, pszichológusok, tanárok régóra vitatkoznak azon, hogy a matematikai, nyelvtanulási, zenei tehetség adottság-e vagy pedig környezetfüggő. Ma már tudjuk, hogy minden tényezőnek van szerepe, de azt még nem, hogy milyen arányban, és hogy miképp hatnak egymásra.

 Ebben a kérdésben visz előre a lipcsei Max Planck intézet neuropszichológusainak munkája, amely a PLOS-ban jelent meg.

„A jó matematikai képesség genetikai és környezeti tényezők bonyolult interakciójától függ. Azt azonban nem tudjuk, hogan alakul az agy fejlődésében különböző fázisaiban” – írják a kutatók.

 Vizsgálódásuk középpontjában a ROBO1-nek nevezett gén variánsai állnak. Ezek a gének kapcsolódnak a jobboldali agykéregben lévő ...

Tovább Szólj hozzá

genetika matematika Németország

2020. nov 16.

A fényszennyezés ártalmasabb, mint gondoltuk

írta: Göbölyös N. László
A fényszennyezés ártalmasabb, mint gondoltuk

adv-light-pollution.jpg

Az exeteri egyetemi kutatói 126 publikáció adataira támaszkodva kimutatták, hogy a fényszennyezés legalább annyira ártalmas az élőlényekre, mint a globális felmelegedés.

Tanulmányuk a Nature, ecology and evolution című tudományos folyóiratban je lent meg.

Éjszaka a városokban nem látjuk a csillagokat ragyogni. A lámpák, a hirdetések elhalványítják őket. A bolygónak csaknem egynegyede állandóan ki van világítva és ez a terület 2%-kal nő évente, és el sem lehet képzelni, hogy mi lesz akkor, ha megvalósulnak olyan gigantikus műhold-tervek, mint Elon Musk Starlinkje.

Ez a mesterség fény megzavarja a növények beporzását, a virágzást, megzavarja a madarak, de még a tengeri teknősök vándorlási útjait is. 

„E szennyezés ...

Tovább Szólj hozzá

fény környezetvédelem szennyezés

2020. nov 13.

Árt-e a környezetnek a kókuszdió divatja?

írta: Göbölyös N. László
Árt-e a környezetnek a kókuszdió divatja?

  coconutok.jpg

Az utóbbi évtizedben a kókuszdió a nyugati világban alkalmi desszertből széles körben használt termékké vált. Olaj, tej, krém, cukor, liszt, chips készül belőle. Az ipar arra biztatja a fogyasztókat, hogy minél több kókuszdió alapú terméket egyenek, az olajat például antioxidáns, gyulladáscsökkentő, zsírégető tulajdonságaival hirdetik.

Ezzel szemben ez a divat fenyegető a környezetre nézve.

Most, amikor az ökológusok arra ösztönöznek mindenkit, hogy helyben készített termékeket fogyasszanak, hogy minél kisebb legyen a szénlenyomat, a kókuszdió-termékek legfőbb importőr fogyasztói az Egyesült Államok és Európa.

A kókuszdió eredetileg Délkelet-Ázsiában honos és bár ma már sok trópusi országban elterjedt, a ...

Tovább Szólj hozzá

2020. nov 12.

Kötélhíd a hainani gibbonok megmentésére

írta: Göbölyös N. László
Kötélhíd a hainani gibbonok megmentésére

5a4434c2a31008cfb2e8cbf8.jpeg

Kínában, Hainan szigetén százával éltek a gibbonok, ma már csak 30 példány van belőlük.  A hatalmas orkánok nagy pusztítást végeztek a Bawangling nemzeti parkban, kidöntötték azokat a fákat, amelyeken közlekedve élelmet kerestek maguknak. Ezért 2015-ben a hongkongi Kadoorie Farm-Botanic Garden kutatói egy 16  m hosszú kötélhidat építettek a rezervátumban, hogy segítsenek rajtuk.

Öt év után a Nature-ben megjelent cikkben Pui Lok Chan kutató és kollégái leírták, milyen eredményt értek el ezzel. Az eltelt idő alatt filmezték és dokumentálták a gibbonok mozgását, amelyek megtanulták felhasználni az ajándékot. Eljutottak vele a sziget egy távolabbi, épen maradt erdejébe. Vannak, amelyek korlátnak használják a hidat, vannak, ...

Tovább Szólj hozzá

állatvilág állatvédelem Kína főemlősök

2020. nov 11.

Miért csak 300 évig készített munkaeszközöket az egyik legrégibb kultúra Amerikában?

írta: Göbölyös N. László
Miért csak 300 évig készített munkaeszközöket az egyik legrégibb kultúra Amerikában?

ep8clzwwoaencia.jpg

A Clovis kultúra annak a területnek a déli részén virágzott, amely most az Egyesült Államok és Mexikó északi fele között fekszik. Az egész amerikai kontinens legrégebbi, 13.250 és 12.66 évvel ezelőtti civilizációjának tartották – írja a La Vanguardia.

Híres kőeszközeinek jellemzője, hogy barázdált volt a hegyük, amivel nagy pontossággal tudták megcélozni és leteríteni még a mammutokat is. Most a texasi aA&M egyetem kutatói kiderítették, hogy ezeket az eszközöket csak alig 300 évig készítették.

A Science Advances-ben publikált cikkükben az antropológusok azt írják, hogy a szerszámok 13.050 és 12.750 között készültek. Erre az eredményre a szerszámok és az emberi csontmaradványok vizsgálatával jutottak.

A kutatók ...

Tovább Szólj hozzá

történelem régészet USA Mexikó

2020. nov 10.

Sokan szándékosan nem veszik fel a telefont. Miért?

írta: Göbölyös N. László
Sokan szándékosan nem veszik fel a telefont. Miért?

776-7763028_telephone-ring-transparent-png-clipart-free-download-phone.png

Egy szociológus és két pszichológus segítségével keresi a választ a Huffington Post.

A beszélgetés másokkal időt és koncentrációt igényel és ez a mindennapi feladatok mellett plusz megterhelést jelent – magyarázza a szociológus. A mobiltelefon különösen tolakodó, mert nem helyfüggő.  A hálózatitól eltérően akárhol utolérheti az embert.

A pszichológusok szerint a fiatal nemzedék jól tudja rendezi a kapcsolatát vele. SMS-eket vált és hangos üzeneteket a What’s Appon, ami nagyon kényelmes, lehetővé teszi, hogy az ember akkor válaszoljon, amikor kedve van rá, és ez kevésbé fárasztó.

Van, aki önvédelemből nem veszi fel a telefont, ha az nem mutatja a hívó számát, mert fél az ismeretlentől. És van, aki tudja, hogy ki ...

Tovább Szólj hozzá

kommunikáció társadalom pszichológia

süti beállítások módosítása