Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2019. nov 19.

Amikor Man Ray forradalmasította a divatfotót

írta: Göbölyös N. László
Amikor Man Ray forradalmasította a divatfotót

98dc687_zbsxk0pcutafw7gqr1ugy9cw.jpg

A művészfotó egyik mesterének tartott, a szürrealisták között induló, kísérleti filmekkel is próbálkozó Man Ray sokat köszönhetett a divatnak. Csoportja ugyanis szoros kapcsolatot tartott a 20-as, 30-as években a divatszakma nagyjaival. Coco Chanel például Salvador Dalíval dolgozott, Sonia Delauney ruháit Tristan Tzara költeményei ihlették, René Magritte a Norine ház reklámplakátjait tervezte.

e3e6cf0_mpaqfugfebdbspfomwqjsdvh.jpg

Marseille-ben most kiállítás mutatja be Man Ray és a divat kölcsönhatását. A látogató megszemlélheti azokat a fotókat, amelyeket a Vogue-nak, a Harper’s Bazaarnak, a Vanity fairnek készített, köztük a leghíresebbet, a Könnyeket, amely egy sminkreklám volt. Számára azonban nem a ruha volt a lényeg, hanem a modell személyisége, ...

Tovább Szólj hozzá

film fotóművészet szürrealizmus Man Ray

2019. nov 18.

Hogyan lehet csillapítani a felmelegedés és a bizonytalan jövő szülte szorongást

írta: Göbölyös N. László
Hogyan lehet csillapítani a felmelegedés és a bizonytalan jövő szülte szorongást

d35c4441-c5c4-45f1-8642-d658dd65742e-stocksy_txp12cee4368s7200_small_1510203.jpg

A klímaváltozás és következményei miatti aggodalmak mára már annyira elmélyültek, hogy vannak, akik felelőtlenségnek tartják az utódok nemzését. Ezek a gondolatok olyan hatással vannak a mentális egészségre, hogy egyre többen fordulnak pszichológushoz.

Ha a páciens aggodalmait az az a tehetetlenség-érzet súlyosbítja, hogy a fenyegető katasztrófát nem tudja elhárítani, a Huffington Post által meghallgatott szakemberek azt tanácsolják, hogy koncentráljon arra, hogy személyesen mit tudna mégis tenni. Beléphet például egy környezetvédő szervezetbe, vagy támogathat egy ilyent, és akkor megszűnne az az érzése, hogy ölbe tett kézzel várja a katasztrófát.

A klímahelyezről fontos tájékozódni, de vigyázni kell, hogy ne üljünk ...

Tovább Szólj hozzá

szorongás pszichológia klimaváltozás

2019. nov 16.

A zenélés jót tesz testnek-léleknek

írta: Göbölyös N. László
A zenélés jót tesz testnek-léleknek

omni-guitar-tuition-11.jpg

A zenélés pozitív hatással van az ember életére. Nem számít a kora, a felkészültsége, a fontos maga a zenélés, a lehetséges leggyakrabban, akár csak néhány percre – írja a La Stampa.

A Yamaha Music, amely hangszerek tervezésével és készítésével foglalkozik, Európában 690, a világban 4500 zeneiskolában hozza közelebb a fiatalokat a zenéhez, összeállította, hogy mi mindenre van pozitív hatással a zene.

A zenélés edzi az agy minden részét. Javítja a koncentrációt, a memóriát, a mozgást, korrigálja a motorikus készséget. A kottaolvasás javítja az olvasást, a számolást. A zenélés oldja a stresszt, felszabadít a különböző kötelezettségek nyomása alól.

Segít kifejezni megosztani a bonyolult érzelmeket, és ...

Tovább Szólj hozzá

2019. nov 15.

Az öltöztetőnő memoárjai

írta: Göbölyös N. László
Az öltöztetőnő memoárjai

563310220.jpg

The Other Side of The Coin: the Queen, the Dresser and the Wardrobe  - ez a hosszú címe annak a könyvet, amelyet Angela Kelly, II.Erzsébet varrónője és személyes assisztense írt Őfelsége mellett eltöltött 25 évi szolgálatról.

Kelly 2012-ben, a királynő uralkodásának 60. évfordulóján jelentette meg első könyvét, amelyben munkáját helyezte előtérbe, a mostani könyv viszont kettejük viszonyáról, csaknem barátságukról szól.

„Felség, alázatos tisztelettel Önnek szeretném ajánlani a második könyvemet, mivel megengedte, hogy írja szakmai kapcsolatunkról, annak részleteiről. Szeretettel és hálával Angela” – írja a dedikációban Kelly.

Történetei között szerepel az a híres eset, amikor Michelle Obama megölelte a ...

Tovább Szólj hozzá

memoár Anglia II.Erzsébet Buckingham palota

2019. nov 13.

Az állásinterjúk kulisszatitkai az első benyomástól a várakozásig

írta: Göbölyös N. László
Az állásinterjúk kulisszatitkai az első benyomástól a várakozásig

https_specials-images_forbesimg_com_dam_imageserve_1070375436_960x0_jpg_fit_scale.jpg

A Yale egyetem kutatói állítják a Proceedings of The National Academy of Science-ben, hogy a potenciás munkaadók a meghallgatás első másodpercében fel tudják mérni a jelentkező társadalmi-gazdasági státusát, műveltségi szintjét.

Ez kedvezhet azoknak, akik a beszélgetés kezdetén azt a benyomást tudják kelteni, hogy magasabb szintű társadalmi réteghez tartoznak.

„Kísérletünk azt mutatja – magyarázta Michael Krauss, az egyetem professzora – hogy elég egy nagyon rövid párbeszéd ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, hogy a jelölt megfelel-e egy bizonyos állás betöltésére. A humánerőforrások szakértői tagadni fogják, hogy a társadalmi státusnak szerepe van a felvételben, valóban van, és ez gátolja a mobilitást és ...

Tovább Szólj hozzá

állásinterjú társadalomtudomány első benyomás munkaerő-piac

2019. nov 12.

New York-ban visszatér a festett fali reklám

írta: Göbölyös N. László
New York-ban visszatér a festett fali reklám

025726495-c48d9a09-eecc-4e80-8d74-0738d7e70f63.jpg

A digitális érában is van a múltnak varázsa. A fali reklámok, amelyek 1830-ban jelentek meg New York-ban, most újra visszatérnek és divatba jönnek.

A kézzel festett reklámok művészeti és kereskedelmi szempontokból hatékonyak és új arcot adnak az egyes negyedeknek.

1830-ban leptek el minden falfelületet, parasztok istállóinak falait, silókat. Később a felhőkarcolókon jelentek meg. Az 50-es évekig ez volt a legnépszerűbb reklámforma. Aztán jöttek a neonok, a nagy formátumú nyomtatott plakátok, és most újra itt vannak a kézzel festettek.

025744510-4aa22c8e-2cd3-4c41-825b-8510d649fb03.jpg

Nagy márkák használják a street art e formáját és mély hatással vannak a fogyasztókra. Az úttörők ebben a visszatérésben a Colossal Media alapítói, akik 15 évvel ezelőtt indultak ...

Tovább Szólj hozzá

reklám képzőművészet street art New York

2019. nov 11.

Veszendőben a kávé sokfélesége

írta: Göbölyös N. László
Veszendőben a kávé sokfélesége

1561533408_1701817_400x0_png.jpg

A kávézás sok ember mindennapi rituáléja, de félő, hogy hamarosan a fogyasztók hiába keresik a megszokott ízeket.

A szegénység, a klímaváltozás hatása, a növényeket támadó kórokozók elszaporodása a kávé különböző fajtáit termelő kis vállalkozókat nehéz helyzetbe hozzák, nem bírják a versenyt a nagy ültetvényekkel.

A kutatók szerint a kávéfajták 60%-át fenyegeti a kipusztulás.

A kávéipar világszerte évi 90 milliárd dollár értéket termel és forgalmaz. Az amerikaiak például napi 400 millió csészével fogyasztanak, az utóbbi négy évben 3%-kal többet, mint korábban. A kávé termelése is növekszik. Ebben első helyen Brazília és Vietnam áll. Ez a két ország adja a termelésnek több a felét. A túltermelés ...

Tovább Szólj hozzá

kávé klímaváltozás élelmiszer

2019. nov 09.

Jeruzsálemben találtak egy utat, amelyet Pontius Pilatus építtetett

írta: Göbölyös N. László
Jeruzsálemben találtak egy utat, amelyet Pontius Pilatus építtetett

105941585-6eef9a26-4936-47c3-b295-3071755a57c7.jpg

Jeruzsálemben egy palesztin negyed alatt  ásva a régészek egy út nyomaira találtak, amely a Templomhegy alatt vezet. A mészkő lapokkal kirakott út 600 méter hosszú és 3 méter széles volt.

A lapok alatt talált mintegy 100 pénzérme elemzése alapján feltételezik, hogy az út Pontius Pilatus kormányzósága alatt épült Kr.u 26 és 36 között.

Az eddigi ismeretek szerint a nagy építkezések korábban Nagy Heródes király idejében folytak, de Pilatus valószínűleg az ember megbékítése miatt fogott bele a város fejlesztésébe. Intézkedéseivel és gőgös viselkedésével ugyanis maga ellen hangolta Jeruzsálem egész lakosságát. Egyike maradt a történelmi hagyomány leggyűlöltebb figuráinak, nemcsak Jézus Krisztus megfeszítése miatt. ...

Tovább Szólj hozzá

történelem régészet Izrael Jeruzsálem Pontius Pilatus

2019. nov 08.

Margaret Atwood: még tovább erősödjön a nők hangja!

írta: Göbölyös N. László
Margaret Atwood: még tovább erősödjön a nők hangja!

margaret-atwood-the-testaments.jpg

A frankfurti könyvvásáron a Man Booker Prize 2019-es győztese, Margaret Atwood a nők egyenjogúságát helyezte előadása középpontjába.

A kanadai írónő szerint a nők hangja ma erősebb, mint valaha.

„A 60-as években a feministákat bolondoknak tekintették, aztán sikerült megerősödniük, és olyan jogokért harcoltak, mint az abortusz. Majd azért, hogy lehessen saját bankszámlájuk, hogy egyenlő bért kapjanak a férfiakkal, ha a munkájuk egyenlő, amit még ma sem értem el. A helyzet még romlott is a világ más tájain – mondta Atwood – ezért regényem, a Testamentumok kapcsolódik az Equality Now-hoz, a közösséghez, amely a nőkért dolgozik, bármelyik etnikumhoz tartozzanak is. A totális rendszerek mindig visszalépnek a női jogok ...

Tovább Szólj hozzá

irodalom nők Németország Kanada Margaret Atwood

2019. nov 07.

A bronzkor New York-ja

írta: Göbölyös N. László
A bronzkor New York-ja

800x-1.jpg

Tel Aviv-tól 50 km-re északra útépítés során tárták fel Ein Aszúr városát, amely a kutatók szerint átírhatja mindazt, amit eddig tudtunk a történelem korai városairól.

A maradványok arról árulkodnak a régészeknek, hogy az 5000 éves Ein Aszúr „rendezett, kozmopolita város” volt, 65 hektáros területen feküdt, a korabeli kereskedelmi útvonalak mentén épült és mintegy 6000 lakosa volt. Közterek, kisebb—nagyobb utak voltak benne és védőfal vette körül. Találtak benne egy különös rituális szentélyt is, benne állatok elszenesedett csontjait, szakrális tárgyakat, egy arclenyomatot, kerámia-töredékeket, kővázákat.

„A város nagyobb volt annál, amit eddig találtak eddig Izraelben, Jordániában, Libanonban és Szíria déli ...

Tovább Szólj hozzá

történelem régészet Izrael

2019. nov 06.

„A jövőben az embernek tíz évenként újra ki kell találnia magát”

írta: Göbölyös N. László
„A jövőben az embernek tíz évenként újra ki kell találnia magát”

a2.jpg

Yuval Noah Harari korunk egyik legbefolyásosabb gondolkodója. A 43 éves izraeli történész professzor közel 20 millió példányt adott el könyveiből,  a Sapiens, a Homo Deus, a 21 lecke a 21. századra című köteteiből. Vízióit megosztja a világgal, szívesen látják a Szilícium-völgyben, olvassák Kínában és Oroszországban is. Az idén májusban a CEU meghívására Budapesten is tartott előadást.

A következő interjút a Madame Figaro készítette vele.

Harari a lap kérdésére elmondta, hogy a Sapienst azért írta, mert el akarta mesélni az emberiség történetét. Ugyanis az országok és az iskolák többségében csak saját országukról kapnak az emberek ismertetést, holott szükség van globális vízióra, hogy felkészülten lépjünk be ...

Tovább Szólj hozzá

történelem jövőkép Izrael Yuval Noah Harari