Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2020. jan 18.

Michelangelo előbb fedezte fel a nyaki verőeret, mint az orvostudomány

írta: Göbölyös N. László
Michelangelo előbb fedezte fel a nyaki verőeret, mint az orvostudomány

david-michelangelo-accademia.jpg

A reneszánsz nagy mestere remekművének, a Dávidnak ez a részlete 500 évig elkerülte a figyelmet. A nyaki verőér egyébként sok szobron és általában az emberen sem látható. A Firenzében kiállított szobron azonban „kidagad”, ami mutatja Michelangelo különleges megfigyelő képességét.

A JAMA Cardiology-ban jelent meg nemrégen egy indianapolisi orvos cikke. Olaszországi látogatásakor figyelt fel a dologra és írásában elmagyarázza, hogy a verőér akkor válik láthatóvá, amikor valaki felajzott állapotban van, vagy magas a vérnyomása, illetve szívműködési problémái vannak. Dávid fiatal ember, jó a fizikai állapota, az ő esetében Michelangelo nyilván a feszültséget akarta ábrázolni, amit a Góliát elleni küzdelem miatt érzett. ...

Tovább Szólj hozzá

2020. jan 17.

A hidegháború egy 400 millió dolláros csekkel kezdődött

írta: Göbölyös N. László
A hidegháború egy 400 millió dolláros csekkel kezdődött

imrs_php.jpg

Harry S. Truman amerikai elnök megmentette Görögországot a csődtől és elindította a Marshall-tervet, amellyel vissza akarta tartani a Szovjetunió terjeszkedését a II.világháború után elszegényedett Európában.

Minden európai népnek joga van megválasztani azt a kormányzati formát, amely biztosítja a szabad választásokat és a demokratikus intézmények működését – mondta ki az 1945 februári jaltai konferencia, és ezt úgy értékelték, mint Franklin D. Roosevelt amerikai elnök és Winston Churchill brit kormányfő győzelmét Joszif Sztálin terjeszkedő terveivel szemben. Sztálin azonban erre állítólag így reagált: „Nem számít, megcsináljuk másképpen”. És így is lett: látszólag demokratikus választásokkal még olyan országok ...

Tovább Szólj hozzá

hidegháború USA Harry S.Truman Marshall-terv

2020. jan 16.

Milyen egy Instagram-influencer párjának lenni?

írta: Göbölyös N. László
Milyen egy Instagram-influencer párjának lenni?

5ac69d4c200000d30ceb3ffb.jpeg

Minden jelentős közösségi média-influencer mögött, ott van egy odaadó pár, akinek szinte teljes idejét kitölti partnere oldalának, blogjának kiszolgálása.

Olyan emberekről beszélünk, akik végtelen türelemmel fotóznak, és saját maguknak kevés szabad teret hagynak – még a telefonjukban is.

Hogyan működnek az ilyen párkapcsolatok? E tapasztalatokat osztották meg férjek és feleségek  a Huffington Posttal.

Rendszerint az Instagram-társak a fotósok, és ők állnak a több ezer lájkot hozó publikációk mögött. Gyakran ők foglalkoznak másik felük üzleti vagy marketing-dolgaival is. A megrendeltek posztok jól jövedelmezhetnek. A nagyobb cégek egy kampányért akár 130 eurót is fizetnek az influencereknek és több tízezret egy-egy ...

Tovább Szólj hozzá

média társadalom életmód Instagram

2020. jan 15.

A hosszú élet titka: szerelem 65 éven túl

írta: Göbölyös N. László
A hosszú élet titka: szerelem 65 éven túl

154454957-aad6dd80-4188-4576-b825-b42a8bf7ebe2.jpg

A szerelem 65 éves kor után ma már nem meglepő, mert hosszabbodik az átlagéletkor és az egészségi állapot is javul.

A Japán Geriátriai Társaság felmérése szerint ehhez a szerelem is hozzájárul. A felmérésben megállapították, hogy az „idős” kifejezés tartalmilag módosult, 6 és 75 év között csak az időskor előtti időszakról beszélhetünk, az időskor határai ma már 75 és 89 év közé esnek.

A felmérés azt mutatja, hogy a szerelmes 70 éveseknek jó az étvágyuk, energikusak. Ez vonatkozik Olaszországra is – írja a La Repubblica – ahol egyre több 65 éven felüli törődik az egészségével, sportol és ügyel az étrendjére. És ezt nemcsak saját magukért teszik, hanem azért is, hogy másoknál is tetszést arassanak.

...

Tovább Szólj hozzá

egészség életmód időskor Japán Olaszország

2020. jan 14.

Hogyan építették a megalitokat?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan építették a megalitokat?

walking-assembly-matter-design-studio-mit_dezeen_hero.jpg

Lehetséges, hogy a stonehenge-i köveket, vagy a Húsvét-szigeti szobrokat puszta kézzel és nem különleges gépezetekkel, esetleg rabszolgák ezreivel építették.

Brandon Clifford, a MIT kutatója egy sor demonstrációval bizonyította, hogy felvetésének van alapja. Véleménye szerint az építőanyagok minősége és súlypontjának megtalálása volt a megalitok felállításában a döntő tényező.

„Amikor holland felfedezők először jutottak el a Húsvét-szigetre, megkérdezték az őslakosokat, hogyan mozgatták az óriási köveket. Nem mozgatták, mert maguktól mozogtak – volt a válasz. Ez persze nem teljesen így volt – mondja Clifford – a megalitokat darabonként úgy mozgatták, hogy jobbra-balra hengergették őket. Ezt nevezi a szerző ...

Tovább Szólj hozzá

építészet kultúrtörténet USA MIT Húsvét-szigetek

2020. jan 13.

A müncheni angyal

írta: Göbölyös N. László
A müncheni angyal

geli3-u43060584597655sjb-u31605171152491vc-656x492_corriere-web-sezioni.jpg

Fabiano Massimi olasz író regényei általában úgy születnek, hogy képzeletét megragadja egy hír és azokból kerekít ki egy egész történetet.

A müncheni angyal című könyvének alapjául ezúttal egy 1931-es hír szolgált, amely szerint a bajor főváros központjában lévő elegáns lakásában a Geli néven ismert Angelika Raubal öngyilkos lett. Egy 6,35 mm-es Walther pisztollyal lőtte agyon magát. A korabeli lapokat elsősorban a lakás tulajdonosának kiléte foglalkoztatta. Az illető a lány nagybátyja, és egyben gyámja is volt.

Ez az ember nem akárki volt, egy „feltörekvő csillag”, akinek hatalomra jutásáról sokan féltek és akiben ugyanakkor sokan reménykedtek. Adolf Hitlernek hívták.

Közismert, hogy kancellárrá választása ...

Tovább Szólj hozzá

történelem irodalom nácizmus Olaszország Hitler Angelika Raubal

2020. jan 11.

A mágneses északi pólus Szibéria felé mozog

írta: Göbölyös N. László
A mágneses északi pólus Szibéria felé mozog

190205131250-north-magnetic-pole-shift-exlarge-169.jpg

A greenwich-i szélességi körön keresztül Szibéria felé halad az északi mágneses pólus, és ez a jelenség, amelyet hónapok óta figyelnek, megzavarhatja a tengeri navigációt és az okostelefonok alkalmazásait.

A mágneses északi pólus a Föld felszínének egy olyan pontja, ahol a legbelsejében mozgó folyékony vas által alkotott goemágneses mező áramlásának vonalai merőlegesek és a talaj felé irányulnak.  Pozíciója befolyásolja az iránytűk és a navigációs rendszerek működését.

A mágneses északi pólus, a földrajzitól eltérően, nem mozdulatlan, egyre gyorsabban és kiszámíthatatlanabbul változtatja a helyét. Így, miután évszázadokig a kanadai sarkvidéken mozgott, a 90-es évektől kezdve felgyorsult és addig még soha nem ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány geológia mágneses pólusok

2020. jan 10.

Vége az iskolai matekfrásznak?

írta: Göbölyös N. László
Vége az iskolai matekfrásznak?

2370365.jpg

A genfi egyetem kutatói új módszert találtak ki, amely állításuk szerint nagyobb sikert eredményez a diákok többség által rettegett tárgy elsajátításában.

Tanulmányuk, a ZDM Mathematics Educationban jelent meg. Az ACe-Arithmecole-nak elnevezett program segít a diákoknak abban, ne intuiciókra, vagy informális ismeretekre hagyatkozzanak a feladatok megoldásában, hanem helyettük a matematikai elvekre támaszkodjanak.

A felmérés eredménye meglepő volt: azoknak a tanulóknak, akik részt vettek a programban, az 50,5%-a meg tudta oldani a nehezebb példákat, míg azoknak, akik az új módszert nem ismerték, csak 29,8%-a birkózott meg ezekkel.

Az iskolásoknak 6-7 éves koruktól kezdve olyan feladatokat kell megoldaniuk, amelyekben összeadások, ...

Tovább Szólj hozzá

oktatás tudomány matematika Svájc

2020. jan 09.

A Vitroviánus Ember titka az aranymetszés algoritmusában van

írta: Göbölyös N. László
A Vitroviánus Ember titka az aranymetszés algoritmusában van

d47sxaxxoaivfta.jpg

Hogy Leonardo da Vinci Vitroviánus Embere matematikai titkokat rejt, már régóta sejtették a tudósok, de azt nem, ebben is benne van az aranymetszés, amelyet a művészek a IV. és a XVIII. század között használtak, hogy „hitelesítsék” alkotásaik „isteni ihletését.”

A titkos algoritmust a műben Roberto Concas, a Cagliari Nemzeti Múzeum művészettörténésze találta meg 30 évi kutatómunkával.

A rajz – magyarázta Concas – öt évszázadon át rejtett magában egy aritmetikai és geometriai formulát, amelyet a műhelyek használtak és adtak át egymásnak, tiszteletben tartva azokat a paramétereket, amelyeket az Egyház követelt meg mindenféle műalkotással szemben.

Concas először arra jött rá, hogy a rajzon, amelyet Leonardo ...

Tovább Szólj hozzá

aranymetszés kultúrtörténet Olaszország Leonardo Da Vinci

2020. jan 08.

A Nagy Testvér figyelmét az autóban sem kerüli el senki és semmi

írta: Göbölyös N. László
A Nagy Testvér figyelmét az autóban sem kerüli el senki és semmi

171529118-7d5a53b1-88fa-4101-85f8-8505340bb3a7.jpg

Gépkocsik új megfigyelő rendszere van születőben tv-kamerák és mesterséges intelligencia segítségével.

A Bosch olyan programon dolgozik, amelynek szenzorai nemcsak az utat és az autó vezetőjét, hanem az utasokat is monitorozzák „Ha az autó tudja, hogy mit csinálnak a sofőr és az utasok, a vezetés biztonságosabb és kényelmesebb is lesz” – magyarázta Harald Kröger, a német cég igazgató tanácsának tagja.

A rendszer gyártása a tervek szerint 2022-ben indul meg, abban az évben, amikor az Európai Unióban kötelezővé válnak az új közlekedés-biztonsági rendszabályok. Ekkortól kell ellátni az új gépkocsikat olyan biztonsági technológiával, amely például figyelmezteti a sofőrt fáradtságára, vagy figyelmének lankadására. ...

Tovább Szólj hozzá

közlekedés mesterséges intelligencia Németország

2020. jan 07.

Hogyan képzelték el 2020-at egy 100 évvel ezelőtti színdarabban?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan képzelték el 2020-at egy 100 évvel ezelőtti színdarabban?

5e0502de250000730698f2d2.jpeg

1920 decemberében volt a premierje a párizsi Chatelet színházban a Benjamin Pirouette csodálatos kalandja című színdarabnak, amelynek szerzője Henri de Gorsse volt.

A történet szerint 1920-ban dr.Foxnak sikerül folyékonnyá változtatnia a levegőt és ebben végtelen időkig konzerválni azokat az élőket, akiket ebbe a különleges folyadékba merítettek. Miután mindenféle állaton tesztelte, emberen is ki akarta próbálni, de a hirdetésekre nem jelentkezett senki, amíg egy bizonyos Benjamin Pirouette-nek nem akadt meg rajta a szeme.

Ez a minisztériumi alkalmazott megunta az életét, mert nem tudta elviselni zsémbes feleségét. Jelentkezett tehát Foxnál, aki beadta neki az XBT 49 szérumot, amely lelassította szívműködését. Pirouette bezsebelte ...

Tovább Szólj hozzá

irodalom színház utópia Franciaország