Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2020. feb 19.

A nagy szárazság pusztította el az asszírokat

írta: Göbölyös N. László
A nagy szárazság pusztította el az asszírokat

ashurbanipal_ii_detail_of_a_lion-hunt_scene_from_nineveh_7th_century_bc_the_british_museum.jpg

A Science Advances-ben jelent meg egy tanulmány, amely megerősíti, hogy az asszír birodalom váratlan összeomlását egy rendkívüli szárazság okozta.

Kb. 2700 évvel ezelőtt az asszír birodalom fénykorát élte. Meghódította Szíriát, Palesztínát, Egyiptomot. Agrártársadalom volt, de Asszurbanipal király vezetésével a tudományokat és a művészeteket is fejlesztette. Ninivében, a fővárosban létrehozott egy nagy könyvtárat, amely őrizte a sumér hagyományok magját.

Bukásának oka ma is vita tárgya a történészek között. Amerikai egyetemek kutatói most a klímaváltozásban látják a birodalom végét.

A háborúk és a politikai helyzet a régióban nehezítette a régészeti kutatásokat, és korábban is kevés, és bizonytalan ...

Tovább Szólj hozzá

történelem klíma ókor asszírok

2020. feb 18.

Az írás javítja az ember közérzetét

írta: Göbölyös N. László
Az írás javítja az ember közérzetét

handwriting.jpg

Naplók, elbeszélések, visszaemlékezések. Az írás divatba jött, egyre több ember hobbija lett. Sokan vesznek részt irodalmi pályázatokon, kreativitás-tanfolyamokon. Van, aki arról álmodik, hogy sikerkönyvet ír, van, aki írásait saját költségére kiadja, vagy a blogjára teszi fel. És van, aki csak a saját kedvére ír, mert jól érzi magát tőle. Úgy érzi, hogy azt az időt, amit írással tölt, teljesen magával tölti, távol a napi teendőktől. Van, aki az írással szabadul meg egy fájdalmas tapasztalattól, vagy olyan élménye volt, amelyet – úgy érzi – meg kell örökítenie.

Van, aki az írással a fantáziáját engedi szabadon egy párhuzamos világba képzeli magát.

Hogy a pszichének jót tesz az írás, azt sok tanulmány és ...

Tovább Szólj hozzá

írás pszichológia

2020. feb 17.

A Föld népességének kevesebb, mint a felét lehet fenntartható módon élelmezni

írta: Göbölyös N. László
A Föld népességének kevesebb, mint a felét lehet fenntartható módon élelmezni

  index_23.jpg

7,7 milliárd ember él a Földön, de fenntartható módon csak 3,4 milliárd számára lehet élelmiszert előállítani – hívja fel a figyelmet egy tanulmány, amely a Nature Sustainability-ben jelent meg.

Biztosítani mindenki számára az élelmiszert a természet pusztítása nélkül: ez korunk legnagyobb kihívása. A potsdami Institute for Climate Impact Research kutatócsoportjának vezetője, Dieter Gerten professzor szerint „a helyzet súlyos, de még van idő a változtatásra”. Az egyik megoldás a környezeti stressz alatt álló mezőgazdasági és állattenyésztési tevékenységek áthelyezése más területekre.

A kutatók az elemzésben az úgynevezett „9 planetáris korlát” elméletből indultak ki, amelyet 2009-ben fogalmazott meg Johan ...

Tovább Szólj hozzá

fenntarthatóság élelmezés Föld

2020. feb 15.

Nárcisz az Instagramon

írta: Göbölyös N. László
Nárcisz az Instagramon

cristina-zaragoza-selfie.jpg

A nárcisztikusok egymás közötti viszonyát elemzi az a tanulmány, amelyet a dél-koreau Szedzsong egyetem kutatói a Computers in Human Behaviourben tettek közzé az Instagramon megjelent szelfik alapján. Azt vizsgálták, hogy a nárcisztikusok toleránsabbak-e egymáshoz, mint azok, akik nem szenvednek ebben a jellemvonásban és meglepetésre kiderítették, hogy igen – írta a La Repubblica.

A pszivhológus 276 olyan felnőtt magatartását kísérték figyelemmel, akik rendszeresen tették fel az Instára a szelfijeiket és nagy figyelemmel kísérték azokat is, akik szintén sűrűn mutogatták a neten saját magukat.

A pszichológia kétfajta nárcizmust említ. Az egyiket magasfokú önbecsülés és a kritikák visszautasítása jellemzi, a másikat ezzel ...

Tovább Szólj hozzá

média társadalom pszichológia szelfi

2020. feb 14.

2021-ben újra megnyílik Firenzében a Vasari-folyosó

írta: Göbölyös N. László
2021-ben újra megnyílik Firenzében a Vasari-folyosó

inside_view_of_the_vasari_corridor_corridoio_vasariano_in_florence_italy_4.jpg

A Giorgio Vasari tervezte 760 méter hosszú függőfolyosót, amely összeköti a firenzei Uffizi múzeumot a Palazzo Pittivel és a Palazzo Vecchióval, újra megnyitják a nagyközönség előtt. A munkálatok, amelyeket az olasz állam és európai források finanszíroznak, kb. 10 millió euróba kerülnek. Biztosítják a bejutást a mozgáskorlátozottaknak, lesz benne légkondicionálás és vészkijárat, alacsony fogyasztású LED-világítás, videós felügyelet, miközben restaurálják és megerősítik a belső szerkezetet – írja a Business Insider Italia.

A főbejárat mellett lesz egy külön bejárat, amely az Uffizihoz vezet. A világhírű múzeum földszintjén lesz egy pénztár és egy fémdetektoros bejárat, ahonnan lift visz fel a folyosóra. A ...

Tovább Szólj hozzá

reneszánsz Firenze művészettorténet

2020. feb 12.

A Dolomitok, mint a fenntartható turizmus laboratóriuma

írta: Göbölyös N. László
A Dolomitok, mint a fenntartható turizmus laboratóriuma

p1030448.jpg

A Dolomitok 142 ezer hektár területet foglalnak el, öt észak-olaszországi megye és három tartomány tartozik bele. 2009 óta az UNESCO-világörökség  része, ami ismertté tette az egész világon. Ez a turistaforgalom tetemes növekedésével jár és ennek a pozitívumok mellett káros következményei is vannak.

A bolzanói Eurac kutatói egy fenntartható turizmus kialakításának módjain dolgoznak. Ebben benne van a lakosság nevelése, a környezettudatos turizmus kifejlesztése, a hegy 24 stratégiai pontja monitorozásának folytatása, egy 36 kérdésből álló felmérés, amelyből kiderül, hogyan élnek, viselkednek a turisták a hegyekben.

A Braies-tónál máris kellett intézkedni. A tömeges turizmus miatt le kellett zárni az utat a ...

Tovább Szólj hozzá

turizmus természetvédelem Olaszország

2020. feb 10.

Lehet, hogy a földönkívüliek már köztünk vannak?

írta: Göbölyös N. László
Lehet, hogy a földönkívüliek már köztünk vannak?

152126888-58a897a0-3940-4f90-8342-247f2a9c8b95.jpg

Helen Sharman volt az első brit női űrhajós a MIR űrállomáson 1991-ben. Ő jelentette ki nemrégben, hogy miközben keressük a földönkívülieket, lehet, hogy már régen köztük vannak, de nem hasonlítanak ránk és genetikailag is teljesen mások.

Samantha Rolfe, a brit Bayfordbury obszervatórium asztrobiológusa szerint a földönkívüliek a bioszférában rejtőznek, amelyet nem tudunk kutatni. Feltehetően nagyon kicsik és biokémiájuk is egészen más.

A NASA keresi őket, de ezt nem szabad a mi jellemzőink, , a MRSGREN alapján tenni. Ez a mozaikszó a mozgást, a lélegzést, az értékelést, a növekedést, a szaporodást, az ürítést és a táplálkozást jelenti. Lehetnek olyan esetek, amikor mindezek nincsenek jelen abban, amit élőnek tartunk. ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány földönkívüliek asztrobiológia

2020. feb 08.

A fordítói munka is jó krimitéma lehet

írta: Göbölyös N. László
A fordítói munka is jó krimitéma lehet

les-traducteurs-photo-film-2020-scaled.jpg

Kevesen tudják, hogyan dolgoznak a fordítók, mennyi munkát tesznek egy-egy könyv átültetésébe, mennyire mehet bele a saját egyéniségük, milyen viszonyban vannak a szerzőkkel, hogyan védik meg a kéziratokat? Ebbe a szakmába ad betekintést Régis Roinsard francia filmrendező pszicho-thrillerje, A fordítók.

A forgatókönyv Dan Brown Infernójának fordításából vett ihletet.

A fordítókban kilenc profit zárnak be egy kastély alagsorába, elvágva őket a valós külvilágtól. Egyszerre, ugyanannyi idő alatt kell lefordítaniuk egy híres író regényét. Egyikük azonban kiszivárogtatja az internetre ez első 10 oldalt, és azzal fenyegetőzik, hogy elárulja a történetet. Egy fordulatokkal teli nyomozás kezdődik, amelyben a Lambert Wilson ...

Tovább Szólj hozzá

mozi krimi irodalom Franciaország

2020. feb 07.

Horgonyok Hernán Cortés flottájából

írta: Göbölyös N. László
Horgonyok Hernán Cortés flottájából

lost-fleet-of-hernan-cortes.jpg

A mexikói partok közelében, nem messze Veracruztól találtak meg két, 500 éves horgonyt 10-15 méter mélyen a víz alatt. A vasból készült szerkezetek a régészek szerint Hernán Cortés hajóiból maradtak meg. A spanyol hadvezér 1519-ben hódította meg a mai Mexikó területén fekvő azték birodalmat.

A spanyol hajók Veracruz kikötőjéből indultak volna vissza arannyal, ezüsttel megrakodva Sevilla felé. Cortés azonban attól tartott, hogy emberi cserben hagyják, és meglépnek a zsákmánnyal, ezért inkább elsüllyesztette a hajók többségét.

„Mexikó meghódítása fontos mérföldköve volt az emberiség történelmének – nyilatkozta a la Repubblicának Frederick Hanselmann tengeri archeológus – Ezek a relikviák a szimbólumai a kulturák ...

Tovább Szólj hozzá

történelem hódítás Spanyolország Mexikó

2020. feb 06.

Gene Hackman 90 éves

írta: Göbölyös N. László
Gene Hackman 90 éves

gene-hackman.jpg

Január 30-án töltötte be a kilencvenedik életévét korunk egy legkarakteresebb színésze, Gene Hackman. Szép kor és szép karrier áll mögötte.
A 60-as években, amikor indult a színészi pályán, a mozi világában szigorú szabály uralkodott: aki szép volt, hősöket alakított (Robert Redford, Paul Newman, Warren Beatty…), aki nem volt különösen vonzó, annak mellékszerep vagy a rosszfiú figurája jutott, a legjobb esetben antipatikus rendőr lehetett.

Gene, eredeti nevén Eugene Allen Hackman, 1930-ban született a kaliforniai San Bernardino-ban, és ehhez a második kategóriához tartozott, de tehetségével, karizmájával Hollywood egyik legnépszerűbb sztárja lett. Pedig amikor a pasadenai színháznál próbált szerencsét barátjával együtt, ...

Tovább Szólj hozzá

születésnap mozi USA Gene Hackman

2020. feb 05.

A civilizációt egy környezeti katasztrófa vitte előre

írta: Göbölyös N. László
A civilizációt egy környezeti katasztrófa vitte előre

unnamed.jpg

Az emberi társadalom nem a fejlődés ösztönzésére született meg, hanem azért, hogy megmentsen bennünket egy általunk előidézett környezeti katasztrófától – írj a Business Insider.

Miért törekedtek vajon eleink annyira a civilizáció feltalálására? A modern Homo Sapiens 250-350 ezer éve kezdett fejlődni, de az első lépéseket a civilizáció felé csak kb. 10 ezer évvel ezelőtt tette meg, és az első civilizációk mai ismereteink szerint csak 6400 éve alakultak ki.

Fajtánk történetének 95%-a alatt nem termeltünk, nem hoztunk létre nagy városokat, sem bonyolult politikai hierarchiákat. Nomád gyűjtögető-vadászó csoportokban éltünk. Aztán valami megváltozott. Megindult a mezőgazdasági termelés, a városok építése. Ez az ...

Tovább Szólj hozzá

történelem környezetvédelem civilizáció