Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2020. aug 08.

Zuckerberg egykori mentora a Facebook-bojkott támogatói közé állt

írta: Göbölyös N. László
Zuckerberg egykori mentora a Facebook-bojkott támogatói közé állt

mcnameezucked.png

14 év telt el azóta, hogy a most 64 éves Roger McNamee, aki magát zenésznek és hippinek tartja, de inkább egyike Amerika legsikeresebb „venture kapitalistáinak”, azt javasolta az akkor még nagyon fiatal Mark Zuckerbergnek, hogy ne fogadja el az egymilliárdos csekket, amellyel a Yahoo meg akarta vásárolni a Facebookot. A közösségi háló akkor évente még csak 20 millió dollárt hozott, az ajánlat tehát aránytalannak tűnt, de McNamee meglátta benne az óriási lehetőséget.

10 évig elválaszthatatlanok voltak. Az idillnek akkor lett vége – írja McNamee Zucked című könyvében, amikor észrevette, hogy valami furcsa történik a platformon, még mielőtt Donald Trump elnökké választásával és a Brexittel kapcsolatos beavatkozások ismertté ...

Tovább Szólj hozzá

média technológia Facebook USA Roger McNamee

2020. aug 07.

A Titanic Jack-je nem is létezett?

írta: Göbölyös N. László
A Titanic Jack-je nem is létezett?

  1563333163-jack-and-rose-terrified-960x540.png

Egy mexikói twitterező meglepő bírálatokat fogalmazott meg James Cameron Titanicjával kapcsolatban. Azt kifogásolja, hogy miközben történelmi pontosságra akart törekedni, a szerelmi szál valószínűtlen és a legtöbb hiba a Leonardo di Caprio alakította Jack körül van.

Jack szegény ír fiatalember, aki az Egyesült Államokban akar új életet kezdeni. A Titanicon találkozik a gazdag Rose-zal (Kate Winslet), aki a filmben elmeséli történetüket. Csakhogy Jack-nek olyan tárgyai vannak, amelyeket akkor még nem találtak fel. A film olyannak mutatja be, amilyennek egy gazdag nő képzelheti el a boldog szegény embert. Mesél a Santa Monica-i hullámvasútról, amelyet 1916-ban, tehát négy évvel később építettek fel.  Egy horgászásról mesél a ...

Tovább Szólj hozzá

mozi történelem Titanic Leonardo Di Caprio

2020. aug 06.

Megtalálták a helyet, amelyet Van Gogh utoljára festett meg

írta: Göbölyös N. László
Megtalálták a helyet, amelyet Van Gogh utoljára festett meg

5f2046092500002510c2a749.jpeg

A Gyökerek című kép felfedezője Wouter van der Veen holland Van Gogh-szakértő, aki áprilisban a karantén alatt otthon dokumentumait rendezgetve talált egy régi képes levelezőlapot, amelyen a táj feltűnően hasonlította a festő utolsó alkotására.

A levelezőlap egy füves dombot ábrázolt, amelyet gyökerek és fatörzsek fedtek, és hasonlósága a festménnyel megdöbbentő volt.

A festő a képet nem sokkal az 1890. július 27-én elkövetett öngyilkossága előtt készítette, de az ábrázolt tájat eddig nem találták meg. Most kiderült, hogy alig 150 méterre van az Auver-sur-Oise-i Ravoux vendégfogadótól, ahol a Van Gogh 70 napig lakott.

Az amsterdami Van Gogh-múzeum hitelesítette a van der Veen által megjelölt helyet, amelyet azóta ...

Tovább Szólj hozzá

művészet festészet Franciaország Van Gogh

2020. aug 05.

Negyven év Peter Sellers nélkül

írta: Göbölyös N. László
Negyven év Peter Sellers nélkül

1271391.jpg

1980.július 24-én, 55 évesen halt meg minden idők egyik legnagyobb komikusa, Peter Sellers, a nagyszerű átváltozóművész, aki karrierje során számtalan különös figurával ajándékozta meg a közönséget.

„Olyan vagyok, mint egy mikrofon – mondta magáról még rádiós sikerei idején– Nincs saját hangom. Elcsípem, ami körülöttem történik”. De nemcsak nevettetett számtalan filmjében, hanem nagyon is komolyan elgondolkodtatott. A meztelen igazság (1957) egy krimibe ágyazott szatíra a bulvármédiáról és a celebkultuszról – már akkor!  - a magát mindenki felett állónak tartó miniállam örökbecsű paródiája, az 1959-es Orditó egérben (1959) amelyben három szerepet játszott, egy nagyhercegnőt, egy miniszterelnököt és annak ...

Tovább Szólj hozzá

mozi évforduló Nagy-Britannia Peter Sellers

2020. aug 04.

Előítéletek, amelyek akadályozzák a karriert

írta: Göbölyös N. László
Előítéletek, amelyek akadályozzák a karriert

job-advert1.jpg 

Miért a kollégát léptették elő, miért nem Téged? Miért adta a megbízást a főnök másnak és nem neked? Gyakran előfordul az emberrel ilyen helyzet a munkahelyén. Az ok nem mindig derül ki. Jogos okokon kívül az az igazság, hogy okozhatják a vezetők értékelésbeli hibái is és ezek nem mindig szándékosak – írja a Business Insider.

A pszichológusok ezeket kognitív torzulásoknak nevezik, prekoncepcióknak, amelyeket mindenki használ mások megítélésében. Ezek befolyásolják véleményünket a kollégákról, a vezetőkről és eldöntik, hogy ki csinál karriert és kinek kell még várnia. Munkahelyen veszélyesek, mert hibás kiválasztáshoz, a kompetenciák téves értékeléséhez vezetnek és akadályozzák a vállalatok céljainak ...

Tovább Szólj hozzá

munka karrier társadalom pszichológia

2020. aug 03.

Régészeti leletek ásatás nélkül

írta: Göbölyös N. László
Régészeti leletek ásatás nélkül

  larea-interessata-dallo-studio.jpg

A cambridge-i és a genti egyetem kutatói ásatás nélkül térképeztek fel egy római kori várost GPR-rel (talajba hatoló radar), amely hullámaival megkapja a rejtett struktúrát visszajelzését.

A régészek ezzel az eszközzel  3,5 hektár területet vizsgáltak meg, 12,5 cm-ként küldve a radarhullámokat.

Az azonosított város Róma közelében Falerii Novinál van. Magába foglal egy fürdőt, egy piacot, egy templomot, egy ismeretlen szerkezetű épületet és egy vízvezeték-hálózatot.

Ezzel az eszközzel különböző mélységekbe hatoltak és megfigyelhették, hogyan fejlődött a város az évszázadok alatt. Nagy előnye még, hogy tanulmányozni lehet azokat az eltemetett városokat, amelyeket nem lehet kiásni mert vagy túlságosan nagyok, ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány régészet technológia ókor ásatások

2020. júl 31.

Készüljünk fel arra, hogy el kell búcsúznunk a nyugdíjba vonulás gondolatától

írta: Göbölyös N. László
Készüljünk fel arra, hogy el kell búcsúznunk a nyugdíjba vonulás gondolatától

ric-edelman-truth-about-money.jpg

A technológia a 21. században olyan gyorsan fejlődik, hogy el sem tudjuk képzelni, milyen lesz a világ pár évtized múlva.

Ric Edelman, az Edelman Financial Services, az Egyesült Államok egyik vezető pénzügyi tanácsadó cégének alapító-elnöke szerint a mesterséges intelligenciának, a machine learningnek, a nagy adatbázisoknak, a robotikának, a 3D nyomtatásnak, a bioinformatikának és a nanotechnológiának köszönhetően minden, amit a jövőről elképzelünk, téves, főleg azért, mert a technológia növeli az emberek életkorát.

„Elképzelhetetlen, hogy elmenjek nyugdíjba 65 éves koromban és 120 éves koromig így éljek, vagyis 50 évet munka nélkül töltsek el – nyilatkozta a Business Insidernek – Elkezdünk a lineáris életmodellről ...

Tovább Szólj hozzá

2020. júl 30.

Haragból és fájdalomból született lemez: AC/DC: Back In Black (1980)

írta: Göbölyös N. László
Haragból és fájdalomból született lemez: AC/DC: Back In Black (1980)

acdc_backinblack_cover.jpg

1980.július 15-én jelent meg, 50 millió példányt adtak el belőle és csaknem 400 hétig szerepelt a különböző toplistákon az AC/DC Back In Black című albuma. Emléklemeznek indult és az ausztrál banda feltámadását jelentette.

1980.február 18. Bon Scott, az együttes énekese egy görbe estét csinál magának. Részt vesz egy binge drinkingben, amelynek lényege, hogy az a nyer, aki a legrövidebb idő alatt a legtöbb alkoholt issza meg. Eszméletét veszti kocsijában, de barátja otthagyja abban a hiszemben, hogy elaludt. Másnap reggel mentő viszi a kórházba, de már hiba. 33 évet élt.

A hard-rock egyik klasszikus bandája padlón van. Először Angus Young és társai úgy gondolják, hogy abbahagyják, de aztán elhatározzák, hogy egy lemezben ...

Tovább Szólj hozzá

rock évforduló Zene AC/DC

2020. júl 29.

Az emoji, korunk digitális eszperantója

írta: Göbölyös N. László
Az emoji, korunk digitális eszperantója

  037e79b2fb52127537be79110891ae3f.png

Kezdetben csak grafikai jelek voltak, két pont, vonás, zárójel, majd jöttek más jelek, de még mindig csak kiegészítők a leírt mondatokhoz. Mára teljes értékű nyelvvé formálódtak és mindennap új formákkal gazdagodnak – írja a Repubblica.

Amikor a Forrest Gump futójelenetében a főhős sáros arcát beletörli egy vacak pólóba, a trikón, amolyan "Veronika kendője"-parafrázissal megjelenik egy smiley. A film 1994-ben készült, és akkor aligha gondolták volna, hogy az emojiknak micsoda tárháza fog kialakulni néhány éven belül.

Valóságos digitális eszperantóvá lettek, olyan népszerűséggel, amelyet a Lazar Zamenhof által kitalált univerzális nyelv soha nem tudott elérni. Az emojikkal ugyanis nyelvtudás nélkül is lehet ...

Tovább Szólj hozzá

média internet társadalom

2020. júl 28.

Az ideális házasság négy szakasza

írta: Göbölyös N. László
Az ideális házasság négy szakasza

certificado-matrimonio-oviedo-asturias-3029399299.jpg

Négy alapvető szakasz van, amelyet egy párnak át kell élnie, hogy elérjen egy virágzó egyensúlyt - írja a Huffington Post „A szerelem három év után kezdődik” című könyv nyomán, amely szerint ezek a szakaszok a harmonikus együttéléshez vezetnek.

Az első szakasz a „mi” (a te meg én):

A találkozás, a szerelem korszaka, amikor a partnerek úgy érzik, hogy megtalálták a számukra ideális társat. Úgy érzik, hogy szeretnek és őket is viszont szeretik, hogy ez a tökéletes szerelem, amely örökké tart. Aztán idővel rájönnek, hogy a másik fél is ember, vagyis nem tökéletes. Ez az első válság, amely mindent megváltoztat.

A második szakasz, a „te”:

„Mindent megtettem, hogy elkerüljük a vitákat, de semmi sem megy. Meg ...

Tovább Szólj hozzá

élet házasság párkapcslat

2020. júl 27.

Miért készítenek sokan magukról meztelen szelfiket?

írta: Göbölyös N. László
Miért készítenek sokan magukról meztelen szelfiket?

index_32.jpg

A Szex és New York híveinek ismerős a jelenet. Az Igazi énem című epizódban Samantha Jones úgy dönt, hogy készíttet magáról egy meztelen fotót. Hogy amikor öreg lesz, akkor is emlékezhessen arra, hogy milyen pompás teste volt egykor.  Az okostelefon megjelenése előtt ehhez még szükség volt egy fotográfushoz. Ma azonban elég egy szelfit készíteni.

Az új divatra próbálnak választ adni szexológusok és szociológusok egyaránt – írja a Huffington Post.

Ez előbbiek szerint vannak, akik elküldik partnerüknek, vagy kiszemeltjüknek, mintegy magakelletésből, annak szexuális vágyának gerjesztésére. Az elmúlt években több olyan esetről is beszámolt a média, amikor ezzel a módszerrel próbálta valaki elcsábítani beosztottját, ...

Tovább Szólj hozzá

szex divat társadalom 18+ szelfi