Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2020. júl 06.

A kvantumszámítógépek veszélyeztethetik az információ-biztonságot

írta: Göbölyös N. László
A kvantumszámítógépek veszélyeztethetik az információ-biztonságot

ccnov18_viewpoint-processor.jpg

„Amikor a kvantumszámítógépek elterjednek, csaknem minden kódolási rendszerbe be lehet majd hatolni” – hangzott el Gomi Kazuhiro, az NTT Research elnöke és nemzetközi szakújságírók közötti virtuális találkozón.

Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy a kvantumgépeket csak „jó társaságok” fogják alkalmazni – írja a Business Insider – mert a kutató központok, a gyógyszeripari cégek, az IBM, a Google, a Microsoft, mellett az informatikai bűnözők is alkalmazni fogják, nem is a távoli jövőben. Az IBM-nek máris 18 áll a rendelkezésére, a Google-nak 5. Mennyi lesz az egész világon működő hackerbandáknak?

Az ok, amiért nyugtalankodni kell, a gyorsaságuk és a hatékonyságuk.  Szinte gyerekjáték lesz velük a kriptográfiai ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány számítógép technológia adatbiztonság

2020. júl 04.

Mennyit ér a természet?

írta: Göbölyös N. László
Mennyit ér a természet?

xxx-5-destinations-pour-allier-avec-succes-ville-et-nature-2_1-1024x512.jpg

A környezet és a természet ma még nem számít bele a GDP-be, de a Stanford egyetem és a kínai tudományos akadémia közgazdászai kiszámították, hogy mennyi az értéke a Gross Ecosystem Productnak.

A közgazdászok szerint ennek bekalkulálása nélkül a GDP adatai hamisak, mert nem számítják bele azt, amit a környezet, a természet ad hozzá. A makrogazdaság nagyságának, mint fokmérőnek hiányosságára már a klasszikus közgazdaságtan egyik alapítója, Adam Smith is felhívta a figyelmet a 18. század végén. Ennek alapján alkották meg a GEP fogalmát. A Proceedings od the National Academy of Sciences-ben publikálták az első kínai kísérletek tapasztalatait.

A kibővített GDP-be beletartoznak az erdők, a művelhető földek, a ...

Tovább Szólj hozzá

természet USA GDP Kína

2020. júl 03.

Wojtek tizedes hősi története

írta: Göbölyös N. László
Wojtek tizedes hősi története

5606f33fbd86ef11008bd3ba-750-868.jpg

A háborúkban sok abszurd történet játszódik le és a valóság sokszor elképesztőbb tud lenni, mint a fikció.

Lengyel katonák, akiket a szovjetek szabadon engedtek, miután a náci Németország 1941-ben megindította ellenük az offenzívát, hazafelé igyekeztek a Közel-Keleten keresztül. Iránban jártak, ahol a vadászok megöltek egy anyamedvét és a katonák örökbe fogadták a medvebocsot. Magukkal vitték Irakon és Egyiptomon át, majd 1943-ban hajóra szálltak vele Európa felé.

A katonák, fittyet hányva minden szabályzatnak, beléptették őt a szövetséges haderőbe magukkal együtt, még a zsoldkönyvbe is bekerült. Mivel súlya akkor már meghaladta a két mázsát, dupla porciót kapott. Wojteknek keresztelték el, az egyik gondozójától, ...

Tovább Szólj hozzá

történelem medve II.világháború Lengyelország

2020. júl 02.

A járvány kedvez a csillagjóslásnak

írta: Göbölyös N. László
A járvány kedvez a csillagjóslásnak

nationalherald_2020-03_7c713508-10a4-4dca-b85e-433361c2861d_astrology.jpg

Mikor lesz oltóanyag? El kell-e költözni, ha újra jön a járvány? Találunk-e munkát? Sok amerikai keres választ a csillagjósoknál.

A Pew Research Center felmérése szerint 30%-uk hisz abban, hogy a csillagok határozzák meg sorsuk alakulását. 2018-ban 2,2 millió dollárt költöttek asztrológusokra, médiumokra, látókra – állapította meg az IBIS World marketing kutató cég.

Márciusban, amikor általánossá váltak a karantén intézkedések és a politikus egymással ellentétes üzeneteket küldtek a helyzetről, szaporodtak a kliensek a csillagjósok honlapjain.

„Vannak, akik elvesztették a munkájukat és szeretnék tudni, mi vár rájuk. Mások vállalkozásba akarnak kezdeni. Sokan el akarnak költözni. Az egész világ átmeneti állapotban ...

Tovább Szólj hozzá

asztrológia USA koronavírus

2020. júl 01.

Negyven éve született Jake és Elwood Blues mítosza

írta: Göbölyös N. László
Negyven éve született Jake és Elwood Blues mítosza

  b001br7czw_thebluesbrothers_uxnb1_sx1080.jpg

A feltételesen szabadulót tesója rendőrautóval várja. Egy gospel-kórusos istentiszteleten egyikük „megvilágosodik”. Egy belevaló fekete asszony úgy leordítja – persze énekben - macsó férje fejét, hogy rossz nézni. Végül a fivérek a letartóztatásra a Jailhouse Rock-kal válaszolnak.

Soroljam tovább? Negyven éve a rock, blues és soul-zene szerelmeseinek kultuszfilmje John Landis Blues Brothers-e, a mozi utánozhatatlan, sajnos rövid ideig együtt játszó párosával.

A filmet 1980. június 20-án mutatták be. Landis, aki később a videóklip műfajában is történelmet írt mindenekelőtt Michael Jackson Thrillerével, 1978-ban találkozott az énekesnek is kiváló komikussal, John Belushival, ő lett az Animal House című komédia ...

Tovább Szólj hozzá

mozi blues Zene Blues Brothers

2020. jún 30.

A régi fényében Marie-Antoinette labirintusa Versailles-ban

írta: Göbölyös N. László
A régi fényében Marie-Antoinette labirintusa Versailles-ban

1_jpg_9598_north_655x437_transparent.jpg

Az egykori francia királyok rezidenciáján, Versailles-ban, visszanyeri pompáját egy évszázadok óta elhanyagolt terület.

Marie-Antoinette királyné kis erdeje díszkert volt labirintussal, amely az Orangerie-nél kezdődött. Azért alkották meg 1776-ban, hogy XVI. Lajos feleségének legyen lehetősége nyugodtan sétálni távol a kíváncsi szemektől. itt érezni lehetett a Franciaországban még alig ismert észak-amerikai virágok illatát.

Egy részletes dokumentumnak köszönhetően a kert visszakapja régi formáját, beleértve a bútorokat, a díszítéseket és a szökőkutakat is.

A restaurálás 2 évig tart, addig az egész környék zárva lesz a közönség elől. Újra ültethetik ez idő alatt azokat a nagy fákat, amelyeket 1999-ben kicsavart egy ...

Tovább Szólj hozzá

történelem építészet Franciaország Versailles Marie-Antoinette

2020. jún 29.

Spielberg Cápája: egy korszak szimbóluma

írta: Göbölyös N. László
Spielberg Cápája: egy korszak szimbóluma

jaws-4k.jpg

45 évvel ezelőtt, 1975. június 20-án jelent meg a mozikban Steven Spielberg Cápa című filmje, eredeti címén Állkapcsok (Jaws). A film sokat elárul arról a korról és ma is tanulságos.

Federico Savina, a világhírű olasz hangmérnök egy egyetemi előadásában azt kérdezte hallgatóitól, hogy emlékeznek-e a film zenéjére. Amikor mindenki a szüntelenül ismétlődő két hangra utalt, Savina közölte, hogy elfeledkeznek az első hangról, amely alig hallható, de azonnal feszültséget kelt és ez a legfontosabb. Néha egy kis részlet a siker kulcsa. Maga Spielberg is azt tartotta, hogy a Cápa sikerének jelentős részét a zenéjének köszönheti.

A 70-es években a Cápa új módon ábrázolta és éreztette a borzalmat. Spielberg filmjét ...

Tovább Szólj hozzá

mozi horror USA Steven Spielberg Cápa

2020. jún 27.

Ötvenéves a Kinks Lolája

írta: Göbölyös N. László
Ötvenéves a Kinks Lolája

image_0-49.png

Fél évszázada csendült fel először egy erőteljes, akusztikus gitáros riff, amely egy kultikus dalba vezetett arról, aki „úgy lépked, mint egy nő, de úgy beszél, mint egy férfi”.

A Kinks Lolája, amely 1970. június 12-én érkezett meg a lemezboltokba, a zenekar vezetőjének, Ray Davies-nek és egy transzvesztitának a találkozásából született.

Az együttes rajongói jól ismerik a sztorit. A Kinks a londoni Morgans stúdiókban veszi fel új albumát. A szünetet Ray egy sohói klubban tölti menedzserükkel, Robert Wace-szel. A két huszonéves fiatalember jól szórakozik, isznak és még valami tiltott anyagot is fogyasztanak. Wace vad táncot rop egy lánnyal, Davies még irigykedik is, hogy milyen sikere van a szép nőnél, amikor észreveszi, ...

Tovább Szólj hozzá

rock Zene Nagy-Britannia Kinks

2020. jún 26.

Rendőrkapitányság lesz Hitler szülőháza

írta: Göbölyös N. László
Rendőrkapitányság lesz Hitler szülőháza

84474d3d7bd5518456c96fa2744b8d45.jpg

Az osztrák kormány jóváhagyott egy tervet Adolf Hitler szülőházának teljes átalakítására. Rendőrkapitányság működik majd benne, és eltűnik belőle a fasizmusra való minden utalás, hogy az épület ne válhasson neonácik zarándokhelyévé.

A ház Braunau-am-Inn város központjában áll, az osztrák-német határ közelében. Az átalakítás várhatóan 2022 végére fejeződik be.

Az osztrák hatóságok évtizedek óta igyekszik megakadályozni – több-kevesebb sikerrel – hogy a ház, különösen a Hitlerhez köthető évfordulókon, a nosztalgikusok és a neonácik kegyhelye legyen. A múlt év novemberében a bécsi kormány úgy döntött, hogy egy rendőrkapitányságot helyez el benne, azzal a szándékkal, hogy eltüntessen belőle minden ...

Tovább Szólj hozzá

történelem nácizmus Adolf Hitler Ausztria

2020. jún 25.

Egy elveszett kontinens nyomai gyémántokban

írta: Göbölyös N. László
Egy elveszett kontinens nyomai gyémántokban

hvslzdqz9mfa6ghdtszcrr-650-80.jpg

Kanadában találták meg a British Columbia Egyetem kutatói kimberlit-minták tanulmányozása közben egy elveszett kontinens nyomait.
A kontinens 150 millió évvel ezelőtt tűnt el, de nyomai megmaradtak a gyémántokban, amelyeket a Grönland közeli Baffin-szigeten bányásztak ki, miközben a sziklás anyagú kimberlitet vizsgálták, amely gyakran tartalmaz drágaköveket.
Az Észak-Amerikai Craton, amely Skóciától Észak-Amerikáig húzódik, 150 millió éves. Ennek egy darabját találták meg a gyémántban. A craton a kontinentális kéreg legkeményebb, legstabilabb, legrégibb része, geológiailag százmillió év alatt sem változott sokat. A kimberlitet felfelé haladó útján hozza magával, rengeteg olyan információval együtt arról, hogy mi történik a ...

Tovább Szólj hozzá

geológia kontinens Kanada

2020. jún 24.

Új morális inkvizíció?

írta: Göbölyös N. László
Új morális inkvizíció?

gonewiththewind-hattiemcdaniel-tyingdress.jpg

Amikor az antirasszizmus átesik a ló túlsó oldalára – ahogy Antoine Sénanque neurológus-író látja a Huffington Postban. Persze az ő állításaival is lehet vitatkozni.

„Emlékeztetem Hollywood revizionista történészeit, hogy az Elfújta a szélnek köszönhetően kapott először Oscar-díjat fekete színész Hattie McDaniel személyében és az álomgyár akkor kezdte kinyitni a különbözőségek előtt kapuit. Tehát igazuk van azoknak, akik tiltják a film műsorra tűzését. Az Elfújta a szél valószínűleg a filmtörténet legnagyobb filmje. A nagy humanista filmek nemes hagyományát követi. Hősei hajótöröttek egy pusztuló világban, és életben tartanak egy eszmét az emberi természetről. A sorscsapásokkal szembeni ellenállást, az ...

Tovább Szólj hozzá

mozi politikai korrektség antirasszizmus Elfújta a szél