Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2020. júl 13.

Hatszáz éves a firenzei Santa Maria del Fiore kupolája

írta: Göbölyös N. László
Hatszáz éves a firenzei Santa Maria del Fiore kupolája

95096e5a-d247-4129-81c5-c956db930b00-1_imagefullwide.jpg

A kupolát Filippo Brunelleschi építette 1420-1436 között és kora legnagyobb kupolája volt. Ma is az első a téglaépítésűek között. Súlya kb. 37.000 tonna, átmérője 45,5 méter, a földtől számítva 54 m magasságba emelkedik, illetve a tetőantennával együtt 116 méterre.

A Vatican Insidernek monsignore Timothy Verdon, a Stanford Egyetem művészettörténész professzora, a firenzei dóm múzeumának professzora mesélte el a kupola történetét. Elmondta, hogy Leon Battista Alberti 1434-ben megjelent könyvében az írta, megvolt győződve arról, hogy a hatalmas építkezések kora már elmúlt, de amikor meglátta a kupolát, megértette, hogy a modern ember még azokat is képes felülmúlni.
A kupolát azonnal különösen innovatívnak és kivételes ...

Tovább Szólj hozzá

reneszánsz Firenze épÍtész

2020. júl 11.

Amikor a krokodilok két lábon jártak

írta: Göbölyös N. László
Amikor a krokodilok két  lábon jártak

coccodrillo-dinosauro-struzzo-696x392.jpg

A coloradói egyetem kutatói elemezték azokat a nyomokat, amelyeket Dél-Koreában fedeztek fel és kiderült, hogy egy eddig ismeretlen, az Alsó Kréta-korból származó krokodilfajtától származik.

A Scientific Reportsban megjelent tanulmány szerint a 110-120 millió éves nyomok 18-24 centiméteresek és a kutatók úgy vélik: ezek az őslények két lábon jártak, mert annak semmi nyoma, hogy úgy közlekedtek volna, hogy a farkuk is a földet söpri, mint az eddig ismert vagy a mai krokodil.

Bizonyítani ezt nehéz – ismerik el a kutatók – mivel az állatnak eddig semmi maradványát nem találták meg, viszont az biztosra vehető, hogy a dinoszauruszokhoz nem tartozott, mert ez utóbbiak az ujjaikra támaszkodtak, míg a Batrachopus Grandis – ezt a nevet ...

Tovább Szólj hozzá

biológia krokodil őslénytan

2020. júl 10.

A gorgonzola története

írta: Göbölyös N. László
A gorgonzola története

piccante.jpg

A zöld (kék) penésszel erezett sajt, amelyet a középkor óta készítenek Lombardiában, állítólag egy gondatlanság szüleménye.

Egy szerelmes ifjú nem fejezte be a munkáját, nem várta meg, hogy az aludttejből kicsöpögjön a savó és ezzel kész legyen a sajtja alapanyaga, hanem kedveséhez sietett. Éjszaka hazatérve vette észre, hogy az anyag a szűrőben keményedik. Kidobni sajnálta, a masszát belekeverte a következő adagba. A meglepetés akkor érte, amikor érlelése után formára akarta vágni a sajtot és az tele volt zöld (kék) penészcsíkokkal. Rondán nézett ki, de az íze kellemesen pikáns volt.

A penészt, ma már tudjuk, egy penicillin-fajta okozza, amelynek ismerjük a gyógyhatását. És talán nem véletlen, hogy akik a gorgonzola ...

Tovább Szólj hozzá

gasztronómia sajt gorgonzola Olaszország

2020. júl 09.

Miért állnak meg a kémek a sárga közlekedési lámpa előtt?

írta: Göbölyös N. László
Miért állnak meg a kémek a sárga közlekedési lámpa előtt?

  amaryllisfox-resize-1020x574.jpg

Amaryllis Fox, a CIA volt ügynöke, ma békeaktivista szerint a cégnél megtanult szokások némelyikétől nem lehet megszabadulni.

„Megpróbálok ezeken ösztönösen változtatni – írta könyvében, a Life Undercoverben – de azt hiszem, ezek már benne vannak a tudatalattimban.”

A CIA-ügynökök szert tesznek olyan készségekre, amelyekre a hétköznapi emberek nem is gondolnak. Megtanulnak például annyira azonosulni fedőénjükkel, hogy a hazugságvizsgálót is képesek megtéveszteni. Ki tudják választani a tökéletes találkozóhelyet, amely akkor is kimagyarázható, ha megtalálják, vagy azokat a helyeket, ahol üzenetet, jelet lehet hagyni.

Foxnak megmaradt az a beidegződése is, hogy étteremben úgy helyezkedjen el, hogy fal legyen ...

Tovább Szólj hozzá

személyiség USA CIA

2020. júl 08.

Lassul a fák növekedése

írta: Göbölyös N. László
Lassul a fák növekedése

238785739.jpg

Az amerikai Pacific Northwest National Laboratory kutatói szerint az átlag hőmérséklet és a CO2 növekedése megváltoztatja a fák fiziognómiáját az egész világon. Lassabban nőnek, átlag magasságuk csökken, miként szegényesebb lesz a biosokféleség is.

Egyre fogynak a régi nagy erdők, pedig ezek a növények sokkal szélesebb tárházának adtak helyet és több széndioxidot nyeltek el, mint a fiatalabbak.

A kutatók szerint ha a meleg és a szárazság folytatódik, az a fák pusztulásához vezet. Rovarok és fertőzések áldozatai lesznek. Gyakrabban válhatnak az erdőtüzek martalékává, és mindehhez hozzájönnek az esztelen erdőirtások. Ha ezt a folyamatot nem állítjuk meg, utódainkra szomorú jövő vár – írják a Science-ben az ...

Tovább Szólj hozzá

természet klímaváltozás fák növekedés

2020. júl 07.

Száz évére tekint vissza az örök komika

írta: Göbölyös N. László
Száz évére tekint vissza az örök komika

franca-valeri-cinematoraphe_it_-6.png

Az 50-es évek olasz mozijában egyre-másra tűntek fel a szebbnél szebb hölgyek: Silvana Mangano, Eleonora Rossi Drago, Silvana Pampanini, Gina Lollobrigida, Sofia Loren. De már 1951-ben megjelent Federico Fellini és Alberto Lattuada közös filmjében, A varieté fényeiben, ráadásul egy magyar öltöztetőnő kis szerepében egy nem éppen előnyös külsejű, ám kétségkívül karakteres színésznő: Franca Valeri. Nemcsak tehetségének, hanem humorérzékének, öniróniájának is köszönhette máig tartó rendkívüli népszerűségét.

A színésznő-írónő július 31-én ünnepli 100. születésnapját, amely alkalomból a Corriere della Sera látogatott el hozzá. Éppen e fentiekkel kapcsolatban idézte fel Valeri, hogy írt egy forgatókönyvet, ...

Tovább Szólj hozzá

mozi irodalom színház Olaszország Franca Valeri

2020. júl 06.

A kvantumszámítógépek veszélyeztethetik az információ-biztonságot

írta: Göbölyös N. László
A kvantumszámítógépek veszélyeztethetik az információ-biztonságot

ccnov18_viewpoint-processor.jpg

„Amikor a kvantumszámítógépek elterjednek, csaknem minden kódolási rendszerbe be lehet majd hatolni” – hangzott el Gomi Kazuhiro, az NTT Research elnöke és nemzetközi szakújságírók közötti virtuális találkozón.

Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy a kvantumgépeket csak „jó társaságok” fogják alkalmazni – írja a Business Insider – mert a kutató központok, a gyógyszeripari cégek, az IBM, a Google, a Microsoft, mellett az informatikai bűnözők is alkalmazni fogják, nem is a távoli jövőben. Az IBM-nek máris 18 áll a rendelkezésére, a Google-nak 5. Mennyi lesz az egész világon működő hackerbandáknak?

Az ok, amiért nyugtalankodni kell, a gyorsaságuk és a hatékonyságuk.  Szinte gyerekjáték lesz velük a kriptográfiai ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány számítógép technológia adatbiztonság

2020. júl 04.

Mennyit ér a természet?

írta: Göbölyös N. László
Mennyit ér a természet?

xxx-5-destinations-pour-allier-avec-succes-ville-et-nature-2_1-1024x512.jpg

A környezet és a természet ma még nem számít bele a GDP-be, de a Stanford egyetem és a kínai tudományos akadémia közgazdászai kiszámították, hogy mennyi az értéke a Gross Ecosystem Productnak.

A közgazdászok szerint ennek bekalkulálása nélkül a GDP adatai hamisak, mert nem számítják bele azt, amit a környezet, a természet ad hozzá. A makrogazdaság nagyságának, mint fokmérőnek hiányosságára már a klasszikus közgazdaságtan egyik alapítója, Adam Smith is felhívta a figyelmet a 18. század végén. Ennek alapján alkották meg a GEP fogalmát. A Proceedings od the National Academy of Sciences-ben publikálták az első kínai kísérletek tapasztalatait.

A kibővített GDP-be beletartoznak az erdők, a művelhető földek, a ...

Tovább Szólj hozzá

természet USA GDP Kína

2020. júl 03.

Wojtek tizedes hősi története

írta: Göbölyös N. László
Wojtek tizedes hősi története

5606f33fbd86ef11008bd3ba-750-868.jpg

A háborúkban sok abszurd történet játszódik le és a valóság sokszor elképesztőbb tud lenni, mint a fikció.

Lengyel katonák, akiket a szovjetek szabadon engedtek, miután a náci Németország 1941-ben megindította ellenük az offenzívát, hazafelé igyekeztek a Közel-Keleten keresztül. Iránban jártak, ahol a vadászok megöltek egy anyamedvét és a katonák örökbe fogadták a medvebocsot. Magukkal vitték Irakon és Egyiptomon át, majd 1943-ban hajóra szálltak vele Európa felé.

A katonák, fittyet hányva minden szabályzatnak, beléptették őt a szövetséges haderőbe magukkal együtt, még a zsoldkönyvbe is bekerült. Mivel súlya akkor már meghaladta a két mázsát, dupla porciót kapott. Wojteknek keresztelték el, az egyik gondozójától, ...

Tovább Szólj hozzá

történelem medve II.világháború Lengyelország

2020. júl 02.

A járvány kedvez a csillagjóslásnak

írta: Göbölyös N. László
A járvány kedvez a csillagjóslásnak

nationalherald_2020-03_7c713508-10a4-4dca-b85e-433361c2861d_astrology.jpg

Mikor lesz oltóanyag? El kell-e költözni, ha újra jön a járvány? Találunk-e munkát? Sok amerikai keres választ a csillagjósoknál.

A Pew Research Center felmérése szerint 30%-uk hisz abban, hogy a csillagok határozzák meg sorsuk alakulását. 2018-ban 2,2 millió dollárt költöttek asztrológusokra, médiumokra, látókra – állapította meg az IBIS World marketing kutató cég.

Márciusban, amikor általánossá váltak a karantén intézkedések és a politikus egymással ellentétes üzeneteket küldtek a helyzetről, szaporodtak a kliensek a csillagjósok honlapjain.

„Vannak, akik elvesztették a munkájukat és szeretnék tudni, mi vár rájuk. Mások vállalkozásba akarnak kezdeni. Sokan el akarnak költözni. Az egész világ átmeneti állapotban ...

Tovább Szólj hozzá

asztrológia USA koronavírus

2020. júl 01.

Negyven éve született Jake és Elwood Blues mítosza

írta: Göbölyös N. László
Negyven éve született Jake és Elwood Blues mítosza

  b001br7czw_thebluesbrothers_uxnb1_sx1080.jpg

A feltételesen szabadulót tesója rendőrautóval várja. Egy gospel-kórusos istentiszteleten egyikük „megvilágosodik”. Egy belevaló fekete asszony úgy leordítja – persze énekben - macsó férje fejét, hogy rossz nézni. Végül a fivérek a letartóztatásra a Jailhouse Rock-kal válaszolnak.

Soroljam tovább? Negyven éve a rock, blues és soul-zene szerelmeseinek kultuszfilmje John Landis Blues Brothers-e, a mozi utánozhatatlan, sajnos rövid ideig együtt játszó párosával.

A filmet 1980. június 20-án mutatták be. Landis, aki később a videóklip műfajában is történelmet írt mindenekelőtt Michael Jackson Thrillerével, 1978-ban találkozott az énekesnek is kiváló komikussal, John Belushival, ő lett az Animal House című komédia ...

Tovább Szólj hozzá

mozi blues Zene Blues Brothers